Вижте в реално време колко скъп ток ни пробутват

Последна промяна на 21 април 2013 в 15:42 27489 49

Правителството най-сетне изпълни обещанието си да показва в реално време в интернет ток от какви централи се подава в момента на българина.

Таблицата е активна, обновява се през минута и можете да я видите на сайта на енергийния системен оператор

Вглеждането в нея обаче няма да доведе до оптимистични мисли.

От данните личи, че електроенергията, която ни подават от скъпи източници е един път и половина повече от енергията от евтини централи.

Според данните към 15:02 часа в България се подават 3 608 мегавата енергия.

Само 1060 MW са от АЕЦ "Козлодуй". Други 949 MW са от евтините топлоцентрали.

Всичко надолу в таблицата са т. нар. ВЕИ, в които има надценка. За екологично чиста енергия се смятат дори ТЕЦ-овете към "Топлофикациите" и към заводските централи.

Най-много "зелен" ток естествено ни се подава от фотоволтаиците, които са и най-скъпи. От тях ни подават 664 MW - повече от половината от квотата на АЕЦ. Токът от фотоволтаиците са калкулира при цена 700 лева, а от АЕЦ - на цена 40 лева. Заедно с вятърните централи, количеството почти се изравнява с тока от АЕЦ и надминава количеството от евтините ТЕЦ-ове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2013 в 18:48

Препоръчвам ви да изгледате това http://www.youtube.com/watch?v=paZvizHzNDQ Много нагледно е направен анализ на всички енергийни източници, които използваме днес и дали можем да продължим да ги използваме и утре.

28.04 2013 в 14:26

аз като лаик бих задал въпроса защо по дяволите трябва цената да се определя с декрети?? Да не живeeм в Китай? Като за начало защо не се освободят ВСИЧКИ цени на електричество и пазара да каже на каква цена иска да купува. Ще oстанат само тези дето не си калкулират в цената подкупите. Ако някой фалира (ФЕЦ) още по добре за всички нас. Ако вносната енергия е по евтина още по добре.

И да махнат ДКЕВР не са ни нужни чоновници да определят цените за да може разни простаци да лапт по големи подкупи, аман от кърлежи в тази държава.

23.04 2013 в 19:07

aх забравих линка http://www.youtube.com/watch?v=uK367T7h6ZY

23.04 2013 в 19:04

"Вижте в реално време колко скъп ток ни пробутват" даааа затова по-добре да ни пробутат AEЦ Белене със вечно храниликще на ядрен боклук на цена за каквато ще се построят ФЕЦ за 3-4 пъти по-голяма мощност. Като гледам и в момента ФЕЦ произвеждат 664MWT те още 3 пъти по-толкова и ето ти мощността на бъдещият AEЦ Белене че и отгоре.

Ако някой смята че неможем без ядрена нека си зададе 3. въпроса:
1. Защо да стоим нещо което създава вечен и опасен боклук може да гръмне след като в момента се оформят 2 нови технологии в областа на ядрените централи
1-A Ториев Реактор прочетете си ако ви интересува :
1-B Термоядрен ТОКАМАК - ако ви се струмва че още са далеч виж 1-A Ториев

2. Къде ще съхранявате боклука? Боклука на Ториевия не съдържа трансуранови елементи и трябва да се съхнарява 200 години само при това е 100 пъти по-малко просто Ториевата централа е 200 пъти по-ефективна от урановата. А боклука на урановата е "вечен" - 100 000 години.

Всички водещи нации са се насочили към разработка на Ториеви централи това са Китай (строи такава), USA, Русия, Чехия (част от бившата Австро-Унгария)

3. Какво ще правите с толкова много електричество след като съседите вече си имат а ние нямаме икономика която да го използва

Ами помислете. Защо БГ не участва в научни разработки на тема Ториеви централи. Ами пак сме все от към гъза-на-географията ....

23.04 2013 в 18:03

Тука някой яко лъже.
Няма цена на тока от АЕЦ Козлодуй 15,30 лв/MWh. Цената на тока от АЕЦ Козлодуй е 15,30 лв/MWh + 27 лв/MWh цена за разпшолагаема мощност, или общо 42.30 лв/MWh. При това тази цена не покрива дори производствените разходи и от АЕЦ Козлодуй заявиха, че ако не са продажбите на свободния пазар, с тия 42.30 лв/MWh централата ще излезе на червено.

23.04 2013 в 12:58

Я стига глупости - не можел да се спре ВЕЦ. Спираш му шалтера, а оставяш стената да функционира. Никой не говори за взривяване на стената и унищожение на екосистемата по реката.

22.04 2013 в 22:19

scorpio, и как точно ще работят по 24 часа в денонощието, 330 дни в годината? Вече имаме 2 GW ядрени мощности, вие искате още 2, значи 2 и 2 - 4. А потреблението в България често пада под 4 GW, понякога и под 3. Пък да разчитаме само на износ за съседите е огромен икономически риск. Или предпочитате Белене да замести производството от Козлодуй, вместо да го допълни? Също ми се струва глупаво, да си изхвърляме хубави здрави ВВЕР-1000 на боклука.

22.04 2013 в 21:05

Върнете няколко години назад одита на АЕЦ "Козлодуй" и направете проста сметка при цена на едро 15.30лв. и количество произведена ел. енергия за 1 г., сами ще видите, каква печалба се получава в крайна сметка. Трябва да се запитаме къде отиват останалите (според мен източени пари), защото на нас ни таксуват "Пренос", високо, средно и ниско напрежение, "зелена енергия", загуби и т.н. Но защо след като централата е с най-евтина енергия, в крайна сметка печалбата от нея не е толкова голяма, а и не компенсира по-скъпите източници на енергия, а защо ли ??? Според мен потговора е много прост, защото някой източва парите от произведената ел. енергия, а за какво ще ги използва можеме само да предполагаме, но не и за интересите на страната и за нас като суверен.
Можеме да коментираме защо 3-ти и 4-ти блок на централата не са където им е мястото в счетоводната документация...., както и защо бяха спрени без от ЕК да го изискват, но тук е мястото на някои политици да отговорят, което колкото и да искаме няма да стане.
Коментира се във форума за цените на "зелената енергия", но високата цена на централите бе до 2011 г., а процента и не е този, които се коментира в общественото пространство. От 1.07.2012 г. цената е толкова ниска, че бяха звършени само тези, които не бяха пуснати до тази дата.
Защо никъде не се коментира министъра в оставка, които искаше тази енергия да стане 5о лв. след няколко години (2015 г.), което говори за недостатъчната му подготовка да говори компетентно по въпроси с които не е запознат.
Но успя да назначи в ръководството на АЕЦ лица с липса на всякаква подготовка за да се управлява държавна собственост, от която ние очакваме да печелиме. Но за сметка на това се въведоха такси, които направиха енергията ни неконкурентноспособна на енергийния пазар. За това сега се оплакваме, че нямаме клиенти и мощностите не се използват с ефективна мощност, която да свали стойността на тока в страната. Знаете защо.

22.04 2013 в 12:30

Пак дрънкате глупости без да разбирате нищо! Кой ви го пробутва, ако не е тайна???

22.04 2013 в 10:59

1900 MW от "евтини" източници" е приблизително половината от 3600 MW. Защо твърдите, че електроенергията от скъпи източници е един път и половина повече от енергията от евтини централи?!