Вижте просеките, които оградиха пожара

Последна промяна на 05 юли 2012 в 15:52 2767 2

Снимка: Мариян Маринов
Снимка: Мариян Маринов

Преди 3 нощи OFFNews.bg публикува първите снимки от пожара на Витоша, които са направени от турист от форума на БАССЕС. Показахме ви и снимки, направени от хеликоптера на земеделския министър Мирослав Найденов, изпратени от доброволеца от OFFRoad-Bulgaria.com Живко Джаков.

Доброволци от OFFRoad-Bulgaria се включиха в гасенето на пожара в местността „Бистришко бранище“ на Витоша още в понеделник.

Освен уменията, които показаха с високопроходимите си машини, те доказаха ефективността на доброволчеството.

Мариян Маринов - член на форума OFFRoad-Bulgaria.com, е един от доброволците, участвали почти непрекъснато в гасенето на пожара на Витоша и прокарали така важната просека в близост до пожара. По нея бяха прокарани пожарните маркучи, с които се атакува пожарът.

Това са част от снимките му от прокарването на просеката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2012 в 23:48

Информация за състоянието на пожара откъм северната част- откъм Бистрица към 20:05ч. 05.07.2012г.

Помпата и изключитено дългият маркуч свършиха сериозна работа. Към 20:05ч. на 05.07.2012г. пламъчно горене в радиус до 50 метра от линията на маркуча нямаше.

По-навътре по площта на пожара може да са останали изолирани пламъчни огнища, но не може да са голям брой, защото щяха да вдигат пушек, а такъв почти няма.

Пдземно горене продължава да има, но то също е локално. Но въгленни ями продължава да има засега.

Последните сили на пожарникарите напуснаха долната позиция (с помпата) в 19:30ч.

Имат нужда от вода, храна и кисело мляко, които да бъдат доставяни по протежението на маркуча или дори навътре- към вътрешността на изгоряото петно. Зоната встрани от линията на маркуча е опасна.

05.07 2012 в 20:14

Чудесни снимки!...за тези,които не са били там.Доста работа е свърщена,но и още много остава ...Дано се залесят просеките за да се запази склона.