ВиК Добрич призна, че евтино е продало тръби за скрап

Нели Чолашка 12 март 2013 в 10:41 2870 1

Тръби. Снимка: БГНЕС
Тръби. Снимка: БГНЕС

Държавното дружество ВиК Добрич призна, че е продало евтино тръби от обект „Водоснабдяване на гр. Добрич от терасата на р. Дунав“.

"Постигнатата цена от 0.108лв./кг е по-ниска от пазарните нива за кг скрап (40-45-50 стотинки/кг) поради високите разходи за изкопни дейности и демонтаж (дълбочина от 1.5 до 3 м), обезщетяване на собственици и арендатори на земеделска земя (около 250лв./дка), през която минава обекта, разходи за обратна засипка и рекултивация и др.", обясниха от дружеството. 

За сделката, която е минала през Софийска стокова борса, а не през търг съобщи вчера депутатът от БСП Димчо Михалевски.

По думите му продажбата е направена по този начин, за да не бъдат допуснати случайни участници. Тръбите са купени от фирма "Стийл Й-трейд - България" ЕООД с управител Светослав Стоилов Жеков.

Михалевски твърди, че са продадени над 14 000 тона тръби, а от ВиК Добрич твърдят, че тръбите са 12 000 т.

"С цел коректна оценка на стойността на обекта ръководството на ВиК Добрич (при двама различни управители) предприе две експертни оценки.

Те са направени съответно през октомври 2012 г и януари 2013 г. Нетната стойност (цена от реализиране на обекта за скрап – разходи за демонтаж) варира от 800 хил. лв. до 1.5 милиона лева, като разликата се дължи на различни оценителски методи и различна стойност на приходите и разходите", обясниха от дружеството.

"Смятаме, че начинът, по който са продадени останалите тръби от някогашния обект „Водоснабдяване на гр. Добрич от терасата на р. Дунав“ е възможно най-прозрачен и гарантиращ интересите на държавата и потребителите на ВиК Добрич.

Държим да отбележим, че повече от 2/3 от тръбите и съоръженията са безогледно разграбени в предходни години, като има заведени дела за кражби, от които са се облагодетелствали неизвестни лица. Ако малкото останали тръби не бяха продадени по законов и ясен начин, след 15 годишно неконтролирано разграбване, то има риск набезите да продължат до окончателното разграбване на обекта", обявиха още оттам.

С тази сдлека те искали да покрият дълговете на дружеството, които към края на 2012 г. надхвърлили 200 хил. лв. 

"Единствено това правителство успя да сложи край на този организиран грабеж и продаде останалите тръби по законов начин, даващ гаранция, че приходите от него ще се използват по предназначение от ВиК Добрич", твърдят в заключение от държавното ВиК дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови