ВАС атакува Закона за досиетата

Юлиан Христов 15 февруари 2012 в 12:09 2065 0

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Тричленен състав Върховния административен съд (ВАС) е внесъл искане в Конституционният съд (КС) за обявяване на противоконституционност на един от основните текстове в закона за досиетата.

Конституционните съдии ще трябва да решат дали агентите на бившата Държавна сигурност, чиито досиета са унищожени или в тях не съдържат агентурни донесения, трябва да бъдат публично обявявани.

Сезирането е свързано с дело, заведено на 9 декември във ВАС от Стоян Сталев. То е срещу решението на Комисията по досиетата, с което той беше огласен в списъка на агентите сред дипломатите през декември 2010 г. Тогава той беше повторно обявен от комисията в качеството му на посланик в Германия (1991-1998) и Турция (1998-2006) в периоди на управление на СДС.

Адвокатите на Сталев са поискали от административните съдии да бъде сезиран Конституционният съд и чл. 25, т. 3 от закона да бъде обявен за противоконституционен. Според този текст се обявяват т. нар. „картотекирани сътрудници“, за които съществуват само картони в картотеките на ДС, а също така и агенти, в чиито дела има сведения единствено от кадрови служители на ДС.

Законът за досиетата действа ефективно от 2007 г. На базата на атакувания пред КС текст комисията по досиетата е обявила стотици агенти през последните 5 години. Атакуването на закона за досиетата пред КС става в момент, когато предстои обявяването на агентите на ДС сред кредитните милионери и преди проверките за агентурна принадлежност на банкерите и ръководните органи на висшите учебни заведения, пише сайтът desebg.com.

Днес Синята коалиция призова Конституционният съд да подкрепи сега действащите текстове от Закона за досиетата. Според депутатите от Синята коалиция „атакуваният текст включва много повече изисквания, за да бъде разсекретено определено досие, отколкото разпоредбата в предходния закон, която през 1997 г. беше обявена от Конституционния съд като противоконституционна“.

„Днес се прави опит за втори път да се скрие част от истината за миналото на страната ни. Ще напомним, че през 1997 г. затова България не скъса истински с комунистическото си минало. Призоваваме конституираните заинтересовани страни – Народното събрание, президента на Република България, Министерския съвет и министъра на вътрешните работи да подкрепят пред КС действащите текстове от Закона за достъп до досиетата. Вярваме, че постигнатото преди години съгласие по тази тема ще намери защитници и днес сред политическите сили и институциите. Не бива да допуснем да се скрие отново истината”, е записано още в декларацията.

„Надявам се, че парламентът и Комисията по правните въпроси ще са първи с решение на този въпрос. Да не се отмени този текст, с който можем да погледнем какво се е случвало в миналите години”, призова Екатерина Михайлова от парламентарната трибуна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови