Управляващите пристъпиха към изсичането на крайречните гори

Последна промяна на 07 декември 2012 в 20:44 3593 4

Река Янтра. Снимка БГНЕС
Река Янтра. Снимка БГНЕС

Горите в коритата на реките, както и в сервитутите на язовири и диги, вече могат да бъдат изсечени за добив на дървесина и биомаса. Това гласи заповед на министъра на земеделието Мирослав Найденов от миналия месец, с която той е наредил на дружеството „Напоителни системи“ да „осигури безопасната експлоатация“ на съоръженията си, премахвайки растителността в тях. Официалният мотив за заповедта е превенция срещу наводнения, а официалната цел е да се финансира дейността на „Напоителни системи“ по поддръжка на хидросъоръженията.

Заповедта беше разпространена от експерти по лесовъдство пред журналисти. По груби оценки, тя ще засегне около 1.5 милиона кубични метра дървесина – горите в речните корита, включително Дунавското, расли в продължение на десетилетия, каза доц. Христо Михайлов от Лесотехническия университет.

Тази сеч ще предизвика ефект, точно обратен на официалния мотив, подчерта Михайлов. Горите в тези пояси, основно тополови, имат брегозащитна и почвоукрепваща функция. Те са естествена защита от наводнения и премахването им ще доведе до бедствия, заяви преподавателят. Това е част от екосистемните им функции. Сред горите, предвидени за сеч, има и редица, които попадат в защитените зони на мрежата „Натура 2000“, посочи той.

Заповедта не цели „почистване на речните корита, което и сега е задължително“, а усвояване на дървесината, коментира Димитър Джоков от сдружението на частните лесовъди БУЛПРОФОР. Тя предвижда добитата дървесина да бъде продадена на Софийската стокова борса. Според Джоков това е вече изпитан (тази година) начин за продажба на дървесината на „свои фирми“ на занижени цени. Той припомни сделката от тази пролет на софийската борса за над 150 хиляди кубика дървесина, при която редица малки и средни фирми не бяха допуснати до тръжната сесия. Тогава частните горски предприемачи обявиха сделката за корупционна схема и излязоха на протести в София.

Нареждането на Найденов е продължение на сагата с промените в Закона за горите от лятото. Тогава по предложение на депутата Емил Димитров от ГЕРБ бяха вкарани текстове, позволяващи изсичането на крайречната растителност в цяла България. Покрай многобройните протести срещу скандалната поправка „Витоша ски“, улесняваща строителството на ски курорти в горите обаче тези промени останаха почти незабелязани. „Младежта тогава ни изнесе урок и спаси планините, но изгуби реките“, коментира доц. Михайлов. По думите му, заповедта на министъра показва, че „българската гора днес е само пачки пари“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2013 в 17:06

E, kakvo chakame,
Zavejdane na delo, protesti po ulicata, peticia, boijkot na miasto, I mahane na mafiata ot vlast s povdigane na nezabavni sadebni obvinenia na balgaroubiicite!!! Taka e vav vsiaka darjava, grajdansko nepodchinenie i zashtita!

03.01 2013 в 12:22

Гората в коритото на участъка от река Тунджа, който минава през Ямбол, беше изсечена още през месец октомври 2012 година и нито една медия не се впечатли от това! Нито една!!
771 кубика дървесина бе добита и продадена.

07.12 2012 в 21:52

Това е ОГРОМНО престъпление, защото е непоправимо. Парите народни, които крадат безмерно алчните гербераси могат да се компенсират за някоя и друга година. Тази вреда ще иска десетилетия. ГРОБ продължават започнатото от БСП, ДПС и т. нар. НДСВ. Какво се правят на различни. Поголовни сечи в коритата започнаха тройните през 2006 - 7-ма. Сега тъпите мутри продължават започнатото от мутрите с бели якички. Превенция, проводимост...бла - бла...Изверги.

07.12 2012 в 20:52

Това е атака срещу националната сигурност...