От искра в сламата до градове от пепел: кратка история на най-страшните пожари

Лъчезар Вълев 11 юли 2012 в 17:33 3978 0

Снимка:seraphicpress
Снимка:seraphicpress

На 1 юли в района на Бистришко бранище, територия от около 60 хектара, се разрази огнена стихия, с която няколко дни се бориха стотици пожарникари и доброволци. Огънят опустоши редица вековни смърчови дървета. Бедствието нанесе огромни щети върху флората и фауната в района.

В световната история има безброй примери за големи пожари, опустошавали както обширни горски масиви, така и цели градове.

От пожара, изпепелил Рим през 64 пр. Хр., големият пожар в Австралия през 1939 г., нанесъл неизмерими щети на местната флора и фауна и пожарите в Русия през лятото на 2010 г., борбата с пожарите и последствията от тях остава едно от най - големите предизвикателства пред човечеството.

Причините за тях са различни - от човешкото невнимание до унищожителната стихия на природата.

Пожарът в Чикаго през 1871 г.

Това вероятно е най-известният пожар повече от век насам.

По онова време по-голямата част от постройките в града са дървени. Неизбежното се случило на 8 Октомври 1871 г.

В огнената стихия загубили живота си 300 човека, а над 17 000 постройки били унищожени.

Причината за пожара едва ли ще излезе наяве, но фолклорът учтиво е предоставил няколко легенди за възникването му. Най-популярната от всички гласи следното – Госпожа О'Лииъри дояла своята крава, когато животното изритало маслената й лампа. После хамбара се запалил, като разпространението на огнището унищожило целия център на града и по-голямата част от северните му покрайнини.

Пожарът в Лондон от 1666 г.

Друг голям пожар е този в Лондон от средата на 17 век.

Според историята пожарът започнал в малка пекарна на 2 Септември 1666 г. и продължил няколко дни.

Интересното в случая е, че не са докладвани каквито и да било жертви, тъй като по това време са липсвали регистри за жителите на централната част на Лондон. Освен това голяма част от жертвите са изпепелени.

Пожарът изпепелява 13 500 къщи, 68 енорийски църкви, както и голяма част от правителствените постройки в града.

Пожарът е оставил без подслон 70 000 души при тогавашно население на централната част на Лондон от 80 000.

Както при случая с Чикаго, така и тук, фатален фактор бил основният градивен материал, използван при строене – дървото.

При възстановяването на структурите след бедствието са използвани почти само незапалими материали.

Въпреки голямата трагедия, пожарът се явява нещо като лекарство срещу чумната епидемия в Лондон, която върлува в града в периода 1665 - 1666 г. и отнема живота на около 100 000 души или 20 на сто от населението на града.

Сан Франциско 1906 г. - пожар след земетресение

Довелият до почти пълното унищожение на Сан Франциско пожар започнал след земетресение, разтресло града на 18 Април 1906 г.

Пожарът започнал след пламването на готварските печки и лампи, които били преобърнати от земетресението.

Тъй като земетресението унищожило водните запаси на града, пожарникарите не разполагали с оръжие срещу огнената стихия.

Пожарът продължил три дни, докато пожарната служба на града не започнала системно да взривява цели квартали, за да предотврати разпространението на огъня. Бедствието в Сан Франциско взело 3 000 жертви и унищожило над 300 000 постройки.

"Черният петък" за Австралия

В петък, 13 януари 1939 г., в австралийския щат Виктория се разразява един  от най-страшните горски пожари в световната история. Изпепелени са почти 20 000 кв. км. гора, а няколко града изчезват от картата. Изгарят общо 3 700 сгради и умират 71 човека.

Основна причина за бедствието са рекордно високите температури, измерени в столицата Мелбърн няколко дни преди пожара. В деня на пожара, 13 януари, живакът в термометрите достига 45,6 градуса, което е най-високата температура, измерена за 70 години напред в Австралия.

Малките пожари, причинени от горещините, са допълниелно разпространени и разпалени от силния северен вятър, образувайки огромен масивен фронт.

Ной-големи щети огънят нанася на планинския район на щата и боровите гори, намиращи се на североизток и около югозападния бряг. След пожара от картата изчезват селищата Нарбетонг, Хил Енд, Найок Уест, Нууджий и Уудс пойнт.

Унищожени са огромни популации от различни животински видове. На почвата са необходими десетилетия, за да се възстанови.

Големият пожар в Солун през 1917 г.

През 1917 г.  заради битов инцидент, който излиза извън контрол, са разрушени две трети от Солун. Пожарът остава над 70 000 души без дом. За 32 часа огънят изпепелява над 9 500 къщи.

Всичко започва на 18 август 1917 г. в малка къща на бежанци, близо до центъра на града. Искра от кухненската печка попада върху купчина слама. Само няколко секунди са нужни, за да се разрази огнената стихия. Поради липсата на вода, нехайството на стопаните на къщата и силния вятър, огънят успява да се разрази. Скоро достига съседните къщи, а оттам и централните части на Солун.

Огънят постепенно обхваща по-голямата част на града. Липсата на достатъчно вода е един от основните проблеми пред потушаването на стихията. До основи изгаря и храмът Св. Димитър, смятан за закрилник на града.

Огънят изпепелява площ от 1 кв. км., което за тогавашните мащаби на Солун е огромна територия. Унищожени са до основи сградата на пощата, кметството и сградите на водоснабдяването, сградата на банка Отоман, Гръцката национална банка, сградата на Атинската банка, 3 църкви, 12 джамии, 16 от 33-те синагоги в града и редакциите на няколко солунски вестника. По това време в Солун се отпечатват повечето от вестниците в Гърция. След пожарът много от редакциите не успяват да се възстановяват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови