Николай Младенов се отметна за "Хизбула"

OFFNews 18 февруари 2013 в 15:29 3470 7

Николай Младенов се отметна за

Външният министър Николай Младенов отрече да е казвал, че България настоява „Хизбула“ да бъде призната за терористична организация.

Пред Европейския съюз има различни варианти за действие, но не може да има опция за бездействие. В момента не се взема решение и България не е правила предложение за включването на „Хизбула“ в списъка с терористичните организации, заяви Младенов, цитиран от „Фокус“.

По думите на външния министър според някои държави трябвало организацията да се включи в списъка, според други – това да се направи само по отношение на военното крило на „Хизбула“, а според трети – санкциите трябвало да бъдат индивидуални.

Има и други възможности и всяка една от тях трябва да бъде разгледана, тъй като всяка една от опциите има своите последици, коментира Николай Младенов. Най-важното е решението, което България ще вземе, да бъде взето с консенсус. Само така ще имаме гаранция, че ще сме по-защитени в бъдеще, посочи той.

Дискусията започва днес, но е рано да се каже кога и как ще приключи, допълни Младенов.

По-рано днес външният министър обяви на заседание на Съвета на външните министри на европейския блок в Брюксел, че „България настоява радикалната ливанска шиитска групировка “Хизбула” да бъде включена в списъка на ЕС с терористичните организации“, съобщи ИТАР-ТАСС.

“Ще проведем подробен брифинг за разследването на атентата в българския град Бургас. Следствието продължава да уточнява отделни подробности и ще информира за тях ливанските власти”, отбеляза външният министър.

България обяви, че “Хизбула” стои зад атентата на летище Сарафово в Бургас от 18 юли под силен натиск чрез американски и израелски медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!