Тази нощ спира аналоговата телевизия

OFFNews 29 септември 2013 в 11:12 3052 2

Телевизия Снимка: sxc.hu
Телевизия Снимка: sxc.hu

Аналоговата телевизия в цялата страна ще бъде спряна тази нощ и така окончателно България ще премине към цифрово ефирно разпространение на телевизията.

Това трябваше да се случи на 1 септември, но датата на изключване на аналоговия сигнал бе отложена заради кампанията по раздаване на безплатни декодери за социално слабите. По последни данни около 75 000 души от общо 210 000 имащи право на декодер от държавата са получили устройствата.

Очаква се много райони в страната да останат без ефирни телевизии заради проблеми с предавателите. По оценка на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията това ще са между 350 000 и 1 милион българи, а според независими експерти - до 40% от населението на страната. Жителите на много селища ще разберат ще имат ли ефирна телевизия или не едва след изключването на сигнала. Други вече алармираха за липса на сигнал - такива жалби има от граждани в община Струмяни, в Шуменско, в Монтанско, в Южните Родопи и др. 

По закон покритието на цифровия сигнал трябва да обхване 95% от населението.

След спирането на аналоговия сигнал, експерти от Министерството на транспорта ще изготвят анализ на териториите, които ще останат без покритие и ще бъдат разработени мерки за решаването на проблема, които ще бъдат предложени в Министерския съвет. Дотогава информация и помощ зрителите могат да получат на телефон 0700 123 44. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!