Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Таксиметровите шофьори се вдигнаха на протест- искат оставки

Юлиан Христов 22 март 2012 в 14:00 1129 0

Таксита. Снимка: БГНЕС
Таксита. Снимка: БГНЕС

Таксиметрови шофьори излязоха на протести в София и Пловдив и поискаха оставката на зам.-министъра на транспорта Камен Кичев.

Близо 60 таксита се събраха днес в столицата на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Недоволството на таксиметровите шофьори е свързано с горната възрастова граница на автомобилите, които карат. Сега работещите в бранша спират да карат колите на десетата година. Техните искания са този праг да се качи до 15 години. Настояват също максималната възраст от 5 години за регистрация на автомобила като таксиметров, да се премахне. Исканията им обаче могат да се изпълнят само след промяна в Закона за автомобилни превози.

Повод за гнева на шофьорите станаха думите на заместник-министъра на транспорта Камен Кичев през ноември 2011 година. Тогава на среща в министерството, Камен Кичев обяви, че не може да се вдигне горната граница за прекратяване на използването на автомобила, защото от това щяло да има много пострадали. Според него под удара на тази промяна ще попаднат лизинговите къщи, банките и вносителите на коли. Това таксиметровите шофьори определиха като лобизъм и поискаха оставките на Камен Кичев, на директора на ИА „Автомобилна администрация“, както и неговите заместници.

В исканията си протестиращите настояват и да отпадне контролът на агенцията при таксиметровите автомобили, която да се извършва вече само от служители на КАТ „Пътна полиция“. 20% от събраните глоби, агенцията получава по закон. Според протестиращите това е конфликт на интереси. „Тези хора правят всичко възможно да пишат колкото се може повече актове за несъществуващи нарушения и ако премиерът не ни приеме, почваме протести в цялата страна“, заплашиха те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews