Такса „не-мощ“ в сметките за ток предлагат „Движение БГ“

Последна промяна на 12 февруари 2013 в 11:41 1393 6

Секретарят на
Секретарят на "Движение БГ" Калин Томов, Снимка: БГНЕС

Колеги от „Движение България на гражданите“ в Шумен предложиха, тъй като има такса „мощност“ в сметките за ток, за българските граждани да се въведе такса „немощ“, тъй като много от тях нямат възможност да покриват такива баснословни сметки.

Това заяви на пресконференция във вторник секретарят на „Движение България на гражданите“ Калин Томов.

„Предложението на пръв поглед звучи смешно, но всъщност отговаря напълно на ситуацията“, коментира още Томов.

Според „Движение БГ“ протестите, залели цялата страна в неделя, на практика са антиправителствени, защото ЕРП-тата са само функция на регулаторните органи на държавата.

По думите на Тома Биков същинският проблем се състои в това, че правителството няма и не желае да има икономическа и регулаторна политика.

Партията на Кунева напомни, че България има договорка с ЕС за либерализация на енергийния пазар. Според екипа на бившия еврокомисар обаче държавата не е покрила изискванията, тъй като енергийният сектор е доминиран от монополисти.

Това е и първата стъпка, която държавата трябва да предприеме, смятат от партията.

„Тази либерализация трябваше да приключи през март 2011 г. Сега ние рискуваме да плащаме, освен сметките си за парно, по 17 000 евро на ден глоба“, предупреди Биков.

Решение на проблема с ЕРП-тата „Движение БГ“ вижда във въвеждането на единни сметки за ток.

„Най-просто казано, единната сметка дава на всеки клиент да разбере за какво отиват парите по определените компоненти, сформиращи крайната фактура за ток. Различни компоненти от цената на тока могат да отпаднат или да бъдат за сметка на ЕРП-тата. В момента реално потребеният ток формира по-малко от половината във фактурите“, обясни Тома Биков.

Той заяви, че е недопустимо загубите на енергийните дружества и „Топлофикация“ да се начисляват върху потребителите.

„През 2008 г. г-жа Кунева предложи въвеждането на единна сметка за ток. Предложението бе част от т. нар. „меко законодателство“, то важи за всички държави-членки. Вече въпрос на решение на всяка отделна страна е дали да въведе тази единна сметка. Тогава 14 страни-членки решиха да я въведат, но не и ние“, обясни Калин Томов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2013 в 14:36

България на гражданите предлагат конкренти стъпки, докато другите се чудят как да яхнат протестите на хората. Пълна прозрачност трябва да има за сметките ни и за това си имаме държава, която да наложи правила. Стига са толерирали монополите! Да видим истината в очите - управляващите са в комбина с монополите и си траят.

12.02 2013 в 13:23

Както и да казваме на сметките, те трябва да се плащат. Иначе настъпва анархия и се превръщаме в не демократична държава. Проблемът не е цената на тока, а в ниските доходи на хората. Тъй като цената на тока в нашия регион е най ниска и не е изгодно да внасяме, то остава пътят към трайно повишение на доходите на хората, за да могат поне сметките да си плащат. Единните сметки за ток са хубаво нещо, но хората гледат крайната цена и не им пука как се образува тя, най малкото защото това не зависи от тях. Не трябва да се пипат и ЕРП-та, ако вършат услугата коректно. Но ако има селища с по 160 волта напрежение, то те трябва да се гонят до дупка до като не си свършат работата. Стига извинения, колко години минаха от идването им в България и колко пари изнесоха навън.

12.02 2013 в 12:27

Точно така е, правителството трябва да поеме отговорността и да си носи вината, че остави ЕРП-тата да си развяват байрака, както си искат, че ги покровителства и се облажва покрай тях! Естествено пак си търсят друг виновен - кой бил довел ЕРП-тата. Ми те са доведени в много държави, въпросът е къде как се контролират и регулират!!!

12.02 2013 в 12:24

Докога ще разрешаваме на Правителството да ни лъже и манипулира.Делян Добрев каза,че декември бил студен - лъжа.След това каза,че инкасаторите били отпуск - лъжа.След това,че периода бил много голям - лъжа и накрая пак ние сме ощетени.Подкрепям идеите на България на гражданите

12.02 2013 в 12:17

ГЕРБСП ни разкатаха фамилията. Половината ми приятели заминаха за чужбина! Тук вече няма перспектива за нормалните хора. Всичко е на пости, с много малки изключения. Как пък не се накрадоха тези гадове?!?

12.02 2013 в 11:46

Вие пък къде се слагате.......