Такса „не-мощ“ в сметките за ток предлагат „Движение БГ“

Елица Мартинова 12 февруари 2013 в 11:41 2189 6

Секретарят на
Секретарят на "Движение БГ" Калин Томов, Снимка: БГНЕС

Колеги от „Движение България на гражданите“ в Шумен предложиха, тъй като има такса „мощност“ в сметките за ток, за българските граждани да се въведе такса „немощ“, тъй като много от тях нямат възможност да покриват такива баснословни сметки.

Това заяви на пресконференция във вторник секретарят на „Движение България на гражданите“ Калин Томов.

„Предложението на пръв поглед звучи смешно, но всъщност отговаря напълно на ситуацията“, коментира още Томов.

Според „Движение БГ“ протестите, залели цялата страна в неделя, на практика са антиправителствени, защото ЕРП-тата са само функция на регулаторните органи на държавата.

По думите на Тома Биков същинският проблем се състои в това, че правителството няма и не желае да има икономическа и регулаторна политика.

Партията на Кунева напомни, че България има договорка с ЕС за либерализация на енергийния пазар. Според екипа на бившия еврокомисар обаче държавата не е покрила изискванията, тъй като енергийният сектор е доминиран от монополисти.

Това е и първата стъпка, която държавата трябва да предприеме, смятат от партията.

„Тази либерализация трябваше да приключи през март 2011 г. Сега ние рискуваме да плащаме, освен сметките си за парно, по 17 000 евро на ден глоба“, предупреди Биков.

Решение на проблема с ЕРП-тата „Движение БГ“ вижда във въвеждането на единни сметки за ток.

„Най-просто казано, единната сметка дава на всеки клиент да разбере за какво отиват парите по определените компоненти, сформиращи крайната фактура за ток. Различни компоненти от цената на тока могат да отпаднат или да бъдат за сметка на ЕРП-тата. В момента реално потребеният ток формира по-малко от половината във фактурите“, обясни Тома Биков.

Той заяви, че е недопустимо загубите на енергийните дружества и „Топлофикация“ да се начисляват върху потребителите.

„През 2008 г. г-жа Кунева предложи въвеждането на единна сметка за ток. Предложението бе част от т. нар. „меко законодателство“, то важи за всички държави-членки. Вече въпрос на решение на всяка отделна страна е дали да въведе тази единна сметка. Тогава 14 страни-членки решиха да я въведат, но не и ние“, обясни Калин Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови