Световните медии: Гняв, апатия и скандали на изборите в България

Елица Мартинова 12 май 2013 в 18:12 1450 0

Апатия, гняв и скандали на българските избори - така международните медии описват вота за парламент в страната, Снимка: БГНЕС, Архив
Апатия, гняв и скандали на българските избори - така международните медии описват вота за парламент в страната, Снимка: БГНЕС, Архив

На 12 май българите гласуват за парламент, изборите обаче едва ли ще облекчат гнева на хората, пише Reuters. Агенция „Франс-Прес“ също отбелязва вота в страната, като подчертава, че в обществото се ширят гняв, апатия и недоверие.

Българите гласуват на избори, които са помрачени от подозрения за фалшификации и скандали за подслушване, пише Reuters. Очаква се малката разлика в резултатите на партиите да задълбочи несигурността в най-бедната страна-членка на страната, прогнозира агенцията.

Шест години, след като България се присъедини в ЕС, недоволството от политическия елит продължава да е широко застъпено. Безработицата в страната се достига най-високите си нива за последните осем години, а един от всеки четирима българи живее под прага на бедността, пише още Reuters.

Гняв, апатия и недоверие бележат парламентарните избори в България, пише Агенция „Франс-Прес“. Медията отбелязва, че напрежението в страната ескалира, след като в събота бяха открити 350 000 фалшиви бюлетини.

Скандалът с откритите в „Мултипринт“ Костинброд „допълнителни“ бюлетини е основна тема и на Deutsche Welle. Немска медия подчертава, че парламентарните избори са помрачени, заради съмнения от фалшификации и недоверието на обществото.

11 май бе обявен официално за ден на размисъл в България, когато трябваше да се направи пауза в предизборните кампании. Опозиционните партии в страната обаче игнорираха тези правила и излязоха с коментар по намерените бюлетини, пише още Deutesche Welle.

Британската медия BBC пък подчертава, че на парламентарните избори в България най-вероятно няма да има ясно отчетлив победител.

Изборите са белязани от апатия и съмнения за фалшификации, пише ВВС. В събота прокуратурата откри 350 000 нерегламентирани бюлетини. Предизборната кампания вече бе помрачена от съмнения за незаконни подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени, пише още британската медия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!