Стотици българи умират всяка година заради липса на донори

Вероника Шербанова 07 октомври 2013 в 12:37 2563 1

Операция
Операция

Няколкостотин души умират всяка година заради липсата на донори. 80% от донорските ситуации през миналата година са провалени заради отказ на близките на пациентите в мозъчна смърт.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването по време на откриването на кампания в подкрепа на донорството. 

Кампанията е организирана от доброволци от 20 неправителствени организации и се провежда с помощта на Изпълнителната агенция по трансплантация, здравното министерство, Българския червен кръст и Столична община. 

Посланици на добра воля на кампанията са актьорът Христо Мутафчиев, писателят Калин Терзийски, олимпийският медалист Йордан Йовчев и трикратната медалистка от параолимпийските игри Стела Енева.

Над 1000 души в България се нуждаят от животоспасяваща трансплантация на органи. Около 960 се нуждаят от трансплантация на бъбрек, а 3500 са на хемодиализа, посочи зам.-министъра на здравеопазването проф. Чавдар Славов. 

Още около 1000 пациенти чакат за трансплантация на костен мозък, допълни проф. Славов. 

40 000 души се нуждаят от донорство на генетичен материал, заяви Радина Велчева от фондация "Искам бебе".

По думите му България е на едно от последните места в Европа по донорство - на 2 млн. души се пада 1 донор. За сравнение в страната първенец Хърватия на 1 млн. души се падат 34 донора. 

За да се развива по-добре донорството у нас е необходимо то да се популяризира, да се подобри културата на донорството, категоричен е зам.-министърът.

Здравното министерство подготвя обществен съвет за донорството, в който ще могат да участват представители на медиите, пациентските организации, лекари, координатори по донорство и други, съобщи проф. Славов. 

В края на годината ще подпишем договор с Евротрансплант и ще станем асоцииран член. Поо този начин ще имаме възможност за обмен на органи, което ще увеличи шанса на много хора, които са в списъците на чакащите, допълни той.

Подготвя се и стандарт по трансплантация, в който ще бъдат включени приоритетите и ще бъдат оптимизирани показателите за това кой може да бъде донор. Анализирахме причините за малкото донори у наа. Сред основните причини за това е, че няма достатъчно добра програма за идентифициране на потенциалните донори, обясни директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

Българите трябва да знаят, че донорството е най-висш духовен акт. В България сме свикнали да обясняваме всички проблеми с липсата на пари. Тук обаче, както и в повечето случаи, става дума за желание и за ценности, каза писателят Калин Терзийски. 

Повече информация за кампанията в подкрепа на донорството и инициативите, включени в нея, можете да откриете на интернет страницата на кампанията bgdonor.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови