Млад мъж в мозъчна смърт спасява живота на четирима души

Вероника Шербанова 20 май 2013 в 14:25 3097 0

Операция
Операция

Органите на млад мъж в мозъчна смърт ще бъдат присадени на четирима души, които се нуждаят от трансплантации. Това съобщиха в понеделник от Министерството на здравеопазването.

Донорът е млад мъж, приет за лечение във Военномедицинска академия – София с тежка черепно-мозъчна травма. Въпреки усилията на лекарите той е изпаднал в мозъчна смърт през нощта. Преди експлантацията на органите потенциалните реципиенти са извикани в София и са им направени изследвания за имунологична съвместимост, както и оценка на общото им състояние.

В момента в Специализираната кардиологична болница „Св. Екатерина“ се извършва трансплантацията на сърцето на донора. Операцията се осъществява от екипа на проф. Генчо Начев.

Трансплантацията на черния дроб на младия мъж се извършва във ВМА от екипа на проф. Никола Владов.

Двете бъбречни трансплантации ще бъдат осъществени по-късно днес в Правителствена болница.

Това е втората донорска ситуация в рамките на два дни и петата за тази година. В събота органите на 44-годишна жена в мозъчна смърт бяха присадени на четирима души. Операциите бяха осъществени в Кардиологичната болнижа „Св. Екатерина“, в Университетска болница „Лозенец“ и в Александровска болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови