Станишев помагал на хората въпреки протестите

Елица Мартинова 28 юни 2013 в 12:33 1332 9

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

"Въпреки необичайната обстановка, в която работи парламентът, ние успяваме да изпълняваме задълженията и да помагаме на българския народ." Това каза в декларация от името на ПГ на "Коалиция за България" (КБ) червеният лидер Сергей Станишев.

Той взе думата, за да похвали депутатите за приетите днес промени в Закона за енергетиката. Станишев не изпусна шанса да обвини ГЕРБ за отсъствието от пленарна зала. По думите му това ясно показва, че бившите управляващи нямат желание да помогнат на хората.

Лидерът на БСП отново коментира, че протестите, които и днес обсадиха НС, са продължение на февруарските и основната причина за тях е липсата на гражданско доверие в институциите.

Ето част от декларацията на Станишев:

Поводът за днешната декларация от името на "Коалиция за България" е работата на българския парламент, законодателната му дейност през тази седмица в ситуация, която е доста необичайна. Всички сме свидетели - има граждански протести през последните дни. Всички сме свидетели и на опитите тези протести да бъдат яхнати от  политически, икономически и корпоративни цели.

Въпреки тази среда българският парламент показа волята да работи в интерес на гражданите. По време на предоизборната кампания КБ пое ангажимент да работи в интерес на хората, дори когато става дума за натиск и орязване на много частни корпоративни интереси с изключителна финансова и икономическа мощ, мощ медийна и в общественото пространство.

Работата на парламента тази седмица ясно показва решимостта и ангажиментите, които са поети, които са залегнали в плана "Орешарски", да бъдат изпълнявани.

Най-важното доказателство са току-що приетите промени в Закона за енергетиката. Заслужава си да се върнем няколко месеца назад при започването на протестите в страната. След 3,5 г режим, който подтискаше всеки протест чрез репресия и дискредитация, българското гражданско общество се събуди. Непосредственият повод за протестите тогава бяха цените за ток - необясними и непоносими.

Разбира се, и тогава, и сега протестите не са само за цените на ток, а заради общото усещане, че държавата не е прозрачна, не личи да защитава интересите на гражданите. Този проблем не е отстранен и досега. Затова има много гняв и недоверие в българското общество.

Искам да припомня, че на 26 февруари на КСНС бе заявено, че трябва да се промени моделът за ценообразуване на тока, така че хората да не са изправени пред алтернативата - дали да си купуват хляб, дали да нахранят своите деца, или да си платят сметките за ток.

Това се случи тази седмица, въпреки бойкота отстрана на ГЕРБ, които не желаят да помогнат на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!