Списание изброи 1453 все по-богати милиардери

01 март 2013 в 09:24 1858 2

Най-богатият човек в света - мексиканецът Карлос Слим. СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Най-богатият човек в света - мексиканецът Карлос Слим. СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Милиардерите в света са 1453, а състоянието им през изминалата година на финансова криза значително се е увеличило. То взълиза общо на 5,5 трилиона щатски долара, изчисли китайското икономическо списание "Ху Жун" (подобно на "Форбс" издание).

Азия е континентът, на който живеят най-голям брой от свръхбогатите - 608. В Северна Америка милиардерите са 44о, а в Европа - 324.

И през 2012 година най-богатият човек в света остава мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим с лично състояние 66 милиарда долара. На второ място е американският инвеститор Уорън Бъфет с 58 милиарда. Трети е испанецът Амансио Ортега с 55 милиарда, който притежава и веригата магазини Zara. IT магнатът Бил Гейтс е на 4-то място със 54 млрд. долара.

Най-богатият човек в Азия е 85-годишният хонконгски магнат Ли Ка Шин, който със 32 милиарда долара е седми.

В континентален Китай най-богатият човек има компания за разхладителни напитки и състоянието му се оценява на 13 милиарда.

 Любопитно е също, че китайските милиардери са 317 души, руските - 88, а американските (от САЩ) - 409.

Погледнато от друг ъгъл, столица на милиардерите е Москва, където живеят 76 души с милиарди "в джоба". Следват я Ню Йорк (70) и Хонконг (54), Пекин и Лондон. 

Авторите на доклада правят и обосновано предположение за близо 4 хиляди милиардери на планетата. Предположението се основава на категорията "нелегални милиардери", които по една или друга причина се опитват и изглежда успяват да не се показват. 

( По БГНЕС)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!