Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Спират аналоговата телевизия в цялата страна

Елица Мартинова 30 септември 2013 в 07:51 7356 5

Декодери за цифрова телевизия са нужни за всеки по-стар применик без вграден цифров тунер.
Декодери за цифрова телевизия са нужни за всеки по-стар применик без вграден цифров тунер.

Днес ще бъде спрян сигналът на аналоговата телевизия в цялата страна.

Промените ще бъдат въведени с официална церемония, която ще се проведе в 11.30 ч. в сградата на телевизионната кула в София, която се намира на бул. „Пейо Яворов“ №2.

На събитието ще присъстват представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Съвета за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията и Органа по цифрова телевизия.

По план аналоговата телевизия трябваше да бъде прекъсната още в края на август, а от 1 септември на територията на страната да се приема единствено цифров сигнал. Впоследствие преходът се забави.

Очаква се много райони в страната да останат без ефирни телевизии заради проблеми с предавателите. По оценка на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията това ще са между 350 000 и 1 милион българи, а според независими експерти – до 40% от населението на страната. Жителите на много селища ще разберат ще имат ли ефирна телевизия или не едва след изключването на сигнала. Други вече алармираха за липса на сигнал – такива жалби има от граждани в община Струмяни, в Шуменско, в Монтанско, в Южните Родопи и др. 

По закон покритието на цифровия сигнал трябва да обхване 95% от населението.

След спирането на аналоговия сигнал, експерти от Министерството на транспорта ще изготвят анализ на териториите, които ще останат без покритие и ще бъдат разработени мерки за решаването на проблема, които ще бъдат предложени в Министерския съвет. Дотогава информация и помощ зрителите могат да получат на телефон 0700 123 44. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!