Quantcast

Спецпрокуратурата подхвана „търговци“ на скрап

Последна промяна на 15 февруари 2012 в 13:54 801 0

Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов
Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов

Специализираната прокуратура повдигна днес обвинения срещу петима души, които бяха задържани в рамките на операция „Скрап“.

Срещу Бойко Бъзовски, Емил Бъзовски, Емил Димитров, Явор Кръстев и Йоана Димитрова са повдигнати обвинения за участието в организирали престъпна група, създадена, за да извършва престъпления срещу данъчната система, съобщиха от прокуратурата.

Петимата бяха задържани при съвместна на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и НАП и в нея участие са взели общо 129 служители и двама специализирани прокурори. Претърсени са 19 жилища и офиси в София и страната. Като веществени доказателства са иззети счетоводни документи, над 150 000 лева, златни бижута и монети, оптични носители на информация, фискални устройства, компютри.

Според събраните доказателства престъпната група е действала от 2010 г. в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик. Бойко Бъзовски, който е бил ръководител на групата, е използвал чуждестранни фирми, част от които регистрирани в офшорни зони в САЩ и Великобритания. От тях фиктивно са изкупувани големи количества черни и цветни метали. Целта е била с фактурите от недействителните сделки да се осчетоводяват купените без документи от физически лица големи количества скрап и така да се избегне плащането на 10% дължим данък.

За прикриване фиктивноста на сделките към фирмите „бушони“ са били превеждани суми, които веднага са били теглени „на каса“ и връщани на наредителите на плащанията. Процент от сумите оставал за ръководителя на групата Бойко Бъзовски. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества се изчислява на над 200 милиона лева, като точният размер на щетите за държавния бюджет се уточнява в хода на разследването.

С прокурорски постановления на петимата задържани е наложен арест за 72 часа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !