Quantcast

Полицията проведе операция "Скрап"

Последна промяна на 15 февруари 2012 в 10:48 1076 2

 Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Полицията разби престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери.

Според МВР реализираният оборот е 300 млн. лева, а щетата за бюджета - 30 млн. лева. Задържани са петима души. В акцията под кодовото име "СКРАП" са участвали служители на ГДБОП, ДАНС и НАП под ръководството на Специализираната прокуратура.

Групата е действала на територията на София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик. Членовете й създавали така наречените фирми бушони, които декларират между тях придобиването на черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които чрез издадените фактури да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи. По този начин реалните търговци избягвали плащането на 10% данък, дължим при директно изкупуване от стойността на закупеното от физически лица количество. Организаторът на схемата използвал дружества, част от които регистрирани във Великобритания или САЩ в офшорни зони. Така чрез изградената схема се осъществявал трансфер на финансови средства с цел прикриване фиктивността на сделките. Разследващите са установили, че наредените суми към фирмите „бушони” са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители - реалните търговци. Процент от тези суми оставал за организатора на престъпната схема. Претърсени са 19 жилища и офиси на територията на София и страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.05 2012 в 12:18

Хора, пишете кой каквото знае за това семейство Кръстеви-все псевдомагистратиТрябва да се изнесе на яве всичко, защото всичко трябва да се знае,всички трябва да знаят що за порода говеда са

16.03 2012 в 19:05

Просто не знам какво повече да кажа.Ако всичко продължава така и се вихри това разграбване на Държавата-- мъчна ни майка .Тук в Перник , героя от операция "Скрап" е от стар комунистически джинс .Тази фамилия така се е окопала в структурите, че трудно ще може някой да ги извади на яве .Всичките са прокурори, , съдии- все учени хора.Знаят как да крадат Държавата по научно.. Да се надяваме , че този път няма да им се размине.Да се надяваме!