Социалните партньори пак се обидиха на правителството

Нели Чолашка 02 октомври 2013 в 15:07 1320 0

Заседание на тристранката.

Лидери на синдикални и работадателски организации напуснаха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)  заради отсъствието на вицепремиера Зинаида Златанова, която трябваше да го води.

Тристранката трябваше да започне в 13 ч. в Гранитната зала на "Дондуков" 1, но точно по същото време в парламента започна блиц контролът (нововъведение от началото на 42-ия парламент) и Златанова избра да присъства на него.

В крайна сметка, с близо час закъснение, заседанието беше открито от президента на КНСБ Пламен Димитров, който обясни, че това е по изключение и той също е разочарован от отсъствието на Златанова. 

Залата обаче напуснаха президентът на другия представителен синдикат "Подкрепа" - Константин Тренчев, председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев и лидерите на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Васил Велев, и на БТПП - Цветан Симеонов. Техни представители останаха на срещата.

В началото на годината работодателските организации напуснаха тристранния съвет заради промените "Яне", които ги принудиха да декларират пред сметната палата имущество и доходи, което блокира за месеци работата на НСТС.

Зинаида Златанова се появи на заседанието на тристранката към 15 ч. и се извини: „Обещавам повече да не се повторя това мое отсъствие”. 

На днешната тристранка социалните партньори обсъждат актуализирана стратегия по заетостта, Наредбата за командироване на служители и приложение към чл. 8 от проекта на закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г., който касае минималния осигурителен доход.

Като първа точка беше разгледана наредбата за командироване и беше върната за доработване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови