Съдът обяви паяците в София за незаконни

Нели Чолашка 25 февруари 2013 в 19:50 9628 8

Паяк вдига каруца. Снимка БГНЕС
Паяк вдига каруца. Снимка БГНЕС

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) няма право да вдига коли с паяци и да слага скоби, реши Административният съд на София.

Съдът се произнесе на първа инстанция по делото на сдруженията "ДНЕС" и "Видовден", и граждани срещу новите правила за платено паркиране в София, които разделиха центъра на града на Синя и Зелена зона.

Съгласно решението на съда Синята и Зелената зона, и новите тарифи за паркиране са законни.

Като незаконни са определени всички дейности по организирането на платеното паркиране от ЦГМ - вдигане с паяк, поставяне на скоба, издаване на винетни стикери за служебен абонамент, както и за живеещите в центъра.

За незаконно е обявено и правото на безплатно паркиране за служебни нужди на автомобили на общината.

Съдът оспорва и тройния размер на таксата за винетен стикер за втори и трети автомобил в едно семейство, живеещо в центъра на София заради липса на обосновка на тази висока такса.

Мотивите са, че Столичният общински съвет (СОС) е дал правомощия на общинското дружество ЦГМ да извършва "оперативна дейност", но не са уредени конкретните му права и задължения. Според жалбоподателите СОС няма правомощия да предоставя компетенции на фирма да извършва публично-правни дейности.

Няма отмяна на платеното паркиране, служебния абонамент и винетните стикери за живеещите в центъра, но това не може да се регулира от общинска фирма, каквато е ЦГМ, коментираха юристи. 

Решението подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови