Снимки на изчезнали деца ще обикалят медиите и мрежата

OFFNews 08 октомври 2013 в 09:39 1969 0

Снимки на изчезнали деца ще обикалят медиите и мрежата след Нова година
Снимки на изчезнали деца ще обикалят медиите и мрежата след Нова година

Снимки на издирвани деца ще цилкулират в медиите и на обществени места в страната, веднага след като е подаден сигнал за изчезването им.

Това ще стане възможно след Нова година, когато ще започне работа системата за ранно оповестяване на изчезнали или отвлечени деца, съобщиха от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), пише "24 часа".

"Дано никога не се налага да ползват този вариант за бързо оповестяване, но ако потрябва, ще имаме възможност така да стигнем до възможно най-много хора. Гражданите, които са видели нещо подозрително или имат някаква информация, ще могат веднага да съобщят в полицията", обясни Захари Стоянов, шеф на сектор "Издирване" в ГДНП.

Веднага след подаване на сигнал за изчезнало дете ще се изпраща снимка и информация за него към всички партньори на полицията като телевизии, радиа, вестници, онлайн издания, информационни табла в средствата за градски транспорт, метрото и големи търговски вериги.

Снимките на детето ще циркулират по медиите в продължение на няколко часа през 15-20 минути.

Ще бъде включена и информация за евентуалните похитители. Съобщенията ще бъдат пускани веднага в реално време с подходящ звуков сигнал. В големите магазини съобщението ще се излъчва на видеостени.

"Задействането на тази система означава нещо като система за национална опасност", коментира още Стоянов. По думите му целта е не само да се разбере, че има отвличане на дете, но и да се види снимката, да се прочете информация както за детето, така и за евентуалните похитители, за да могат повече хора да помогнат. Телефоните, на които ще се дава информация, ще бъдат 112 и 116 000.

Подобни действащи системи за ранно оповестяване има в няколко европейски страни - Франция, Румъния, Чехия, Холандия, Полша, Гърция и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови