След увеличението през януари депутатите замразиха заплатите си

Александра Маркарян 06 февруари 2013 в 14:03 1409 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите замразиха заплатите си на нивото от 1 февруари 2013 г. Днешното им решение беше прието от 96 гласували само с един глас "против", на депутат от "Атака".

До предложението се стигна, след като стана ясно, че през декември 2012 г. депутатите са “забравили” да замразят заплатите си за 2013 година и бяха “изненадани” от увеличението им през януари.

Според правилника на парламента депутатите получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица в обществения сектор по данни на НСИ.

С актуализирането на тези данни на всеки три месеца се променят и депутатските заплати, като в повечето случаи те се увеличават.

За да демонстрират солидарност с хората в кризата, депутатите, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, замразяват заплатите си всяка година от 2010-та насам. За 2013 г. обаче такова решение нямаше и през януари заплатите им бяха увеличени с 252 лв. до 504 лв., т.е. средната стана от 2196 лева (колкото беше в края на 2012 г.) 2448 лева.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев обясни неспазването на заръката на премиера с неволен пропуск.

„Не успяхме да гласуваме замразяването заради дългата ваканция, след което започнахме заседания с изключително важни законопроекти“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови