Шестият ден на протести в световните медии

Вероника Шербанова 20 юни 2013 в 16:52 2973 3

Протестиращите. Снимка: Сергей Антонов
Протестиращите. Снимка: Сергей Антонов

Шестият пореден ден на протести в страната беше отразен и в някои от световните медии. Всички те акцентират на решението на парламента да анулира избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това обаче не слага край на протестите, които са вече срещу правителството на Пламен Орешарски, коментират те. 

След като през зимата българите успяха да вземат главата на премиера Бойко Борисов, сега те поискаха и тази на Пламен Орешарски, който пое поста преди едва три седмици, пише френският вестник „Фигаро“. Причината за протеста е назначаването за шеф на ДАНС на Делян Пеевски, който в миналото беше замесен в корупционен скандал, припомня вестникът. 

Първият, който се възмути от назначението беше българският президент Росен Плевнелиев, допълва изданието.

Протестите в България продължиха и в сряда, въпреки опита на новото правителство да успокои гнева на българите, съобщава „Евронюз“. Хиляди хора се обявиха против назначаването на депутат без опит в сферата на сигурността на поста председател на българската агенция за държавна сигурност. Изправен пред мащабни демонстрации, в сряда парламентът анулира назначението, а премиерът Пламен Орешарски се извини и призна грешката си. Изданието посочва, че протестите много приличат на демонстрациите през зимата срещу бедността и корупцията, които свалиха предишното правителство.

Протестите са отразени и от австралийската телевизия „Ес Би Ес“, която съобщава за пореден ден на демонстрации в българската столица и в други градове на страната с искане за оставка на правителството.

Телевизията посочва и че в сряда се е провел паралелен протест на националисти с искане за нови избори. В паралелните демонстрации участие взеха над 600 души, допълва „Ес Би ЕС“.

В сряда българският парламент освободи влиятелния медиен бос Делян Пеевски от поста директор на българската служба за национална сигурност с надеждата, че това ще спре протестите в страната, пише „Чикаго трибюн“.

Назначението на Пеевски на този пост е поредният пример за това, че тъмните частни интереси доминират над държавните институции в България, която е не само най-бедната страна членка в Европейския съюз, но е сред най-корумпираните, коментира изданието.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!