СЕМ организира дискусия за цифровизацията

03 октомври 2012 в 09:03 1688 1

Дискусия за цифровизацията, озаглавена „Година преди старта: дигитална България”, организира Съветът за електронни медии (СЕМ). Целта е да се срещнат гледните точки на всички участници в процеса - държавните институции, доставчиците на съдържание и операторите на мултиплексите. 

На 1 септември 2013 година аналоговият сигнал ще спре окончателно и ще се премине към цифров. 6 месеца преди тази дата ще има едновременно и аналогово, и цифрово излъчване. Старта няколко пъти беше отлаган. Ако се наложи ново отлагане България я чакат солидни глоби. 11 месеца преди същинския преход ще стане ясно каква е готовността на страната ни за дигитализацията. Лицензираните досега програми за цифрово разпространение са 27. За да се приема новият сигнал по-старите телевизори ще имат нужда от монтирането на специални цифрови декодери. 

Ефектът от цифровизацията ще бъде по-добро използване на наличните честоти и по-добро качество и разнообразие на програмите. Инициатор на дискусията е най-новият член на СЕМ Мария Стоянова, която влезе в Съвета от президентската квота през юни. Специален гост ще бъде Валтер Бернер, технически директор на медийния съвет в Баден-Вюртемберг и експерт по цифровизация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!