Quantcast

СЕМ организира дискусия за цифровизацията

Последна промяна на 03 октомври 2012 в 09:03 1226 1

Дискусия за цифровизацията, озаглавена „Година преди старта: дигитална България”, организира Съветът за електронни медии (СЕМ). Целта е да се срещнат гледните точки на всички участници в процеса - държавните институции, доставчиците на съдържание и операторите на мултиплексите. 

На 1 септември 2013 година аналоговият сигнал ще спре окончателно и ще се премине към цифров. 6 месеца преди тази дата ще има едновременно и аналогово, и цифрово излъчване. Старта няколко пъти беше отлаган. Ако се наложи ново отлагане България я чакат солидни глоби. 11 месеца преди същинския преход ще стане ясно каква е готовността на страната ни за дигитализацията. Лицензираните досега програми за цифрово разпространение са 27. За да се приема новият сигнал по-старите телевизори ще имат нужда от монтирането на специални цифрови декодери. 

Ефектът от цифровизацията ще бъде по-добро използване на наличните честоти и по-добро качество и разнообразие на програмите. Инициатор на дискусията е най-новият член на СЕМ Мария Стоянова, която влезе в Съвета от президентската квота през юни. Специален гост ще бъде Валтер Бернер, технически директор на медийния съвет в Баден-Вюртемберг и експерт по цифровизация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2012 в 19:46

Не създавайте у хората илюзията за някакво невиждано и авангардно технологично
чудо ! С т.н. "цифровизация" нищо няма да се промени, освен количеството на распръскваните ефирни програми ! През второто десетилетие на 21 век е вече крайно неуместно да се наливат много средства в тази морално остаряла и неперспективна (в смисъл на ІТ конвергентност и интерактивност) технология. Добре известно е, че докато България се накани да я внедри, технологията DVB-T за наземно цифрово ТВ радиоразпръскване започна все повече морално да остарява. За по-слабо урбанизираните райони вече се наложи като най-перспективна сателитната цифрова телевизия. В същото време в силно урбанизираните райони с ускорени темпове се налага още по–перспективната интерактивна IP ТВ цифрова технология. Тъй че въпреки „Европейската директива“ с гръмкото име „цифровизация“ при тези обстоятелства за нашата страна е рентабилно едно компромисно решение за внедряване на наземно цифрово ТВ радиоразпръскване, а именно – реализиране на минимален брой мултиплекси за осигуряване преди всичко на масовата аудитория с държавните и най-популярните ТВ канали с национален обхват.