Село се сдоби с видеонаблюдение след дарение от САЩ

OFFNews 06 август 2013 в 09:29 5279 10

Камери на пътя. Снимка: БГНЕС
Камери на пътя. Снимка: БГНЕС

12 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в село Водица, община Попово. Мрежата от камери ще гарантира сигурността на жилищните и селскостопанските имоти в селото, съобщава БНР.

Проектът за монтиране на камери е част от дейностите, които ще бъдат реализирани с дарените близо 800 хиляди долара от американката Хелън Ашли. Последната й воля беше след смъртта й, наследството да бъде използвано за село Водица, откъдето са корените на рода й.

До края на годината в село Водица ще бъдат осъществени редица дейности за подобряване на състоянието на обществените сгради и жизнената среда. С парите вече е подменена дограмата на основното училище "Отец Паисий".

Предстои ремонтът на сградите на детската градина и здравната служба, като ще бъдат подменени дограмата, подовите настилки, санитарните възли и покривните конструкции. Ще бъдат подменени водосточни тръби и улуци, а в детската градина ще бъдат монтирани нови осветителни тела и ще бъдат закупени детски легла и столчета.

Хелън Ашли, която хората от Водица наричат Елена, е родена през 1916 г. и е живяла в Скотсдейл, щата Аризона. Починала през 2009 г. и оставила завещание, според което собствеността й да бъде продадена и да бъде основан фонд на нейно име, а 75% от него да бъдат дарени за благополучието на с. Водица и околностите.

Село Водица е второто в страната, в което има изградена мрежа за видеонаблюдение. Първото е плевенското село Мечка, където има 12 камери, разположени в различни части на селото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews