Рецепта за министерски козунак

Вероника Шербанова 05 април 2012 в 06:39 3000 0

Домашният козунак рядко се получава така добре като купения. Снимка: Сергей Антонов
Домашният козунак рядко се получава така добре като купения. Снимка: Сергей Антонов

Цената на домашно опечения и на купения козунак е почти една и съща, но само ако не се вземат предвид труда и загубеното време. А крайният резултат рядко е добър.

Репортер на OFFNews.bg отиде да види как баш майсторите в занаята оценяват предложението на земеделския министър Мирослав Найденов жените сами да омесят козунаците си за Великден. Според него така празникът щял да ни излезе по-евтино и да го усетим по-истински.

„Да се направи истински козунак вкъщи е изключително трудно“, разказва Нели, собственик на пекарна от 20 години. „Процесът няма нищо общо с месенето на питка. Много домакини не знаят това и често се разочароват от резултата“, обяснява тя.

Тестото е много капризно и с него се борави трудно. При печенето изгаря отгоре и отдолу, а по средата остава сурово. Затова вместо на трапезата готовият козунак се оказва на боклука. В крайна сметка пак се опира до купуване и така се плаща двойно.

Традиционното козуначено тесто се замесва от брашно, мляко, яйца, есенция и два вида мазнина, като съотношението варира в различните рецепти. Тестото се меси по специален начин, за да стане на конци и трябва да втаса поне три пъти. След това се пече при ниска температура.

По думите на Нели, ако се приготвя вкъщи, целият процес отнема поне 8 часа. В пекарната козунаците стават готови за два пъти по-малко време, макар че всичко се извършва ръчно.

„От тази година започнахме производството и на малки козунаци. Но причината не е в желанието на жените сами да месят за Великден. Хората просто нямат пари“, оплаква се тя.

Домашният козунак струва почти колкото купения, но в цената не влизат загубеното време и нерви. А резултатът рядко е така добър, като при приготвения от специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!