Рекордни нива на Дунав в Будапеща, спокойна обстановка в българския участък

Вероника Шербанова 09 юни 2013 в 14:30 1958 0

Нивото на Дунав с два исторически рекорда в Унгария, Снимка: ЕПА
Нивото на Дунав с два исторически рекорда в Унгария, Снимка: ЕПА

Нивото на река Дунав в Будапеща надвиши 8,80 метра, като се очаква до края на деня то да достигне рекордните 8,95 метра.

Дигите по протежението на реката засега издържат, но пикът на нивата на реката още не е достигнат, обясняват унгарските власти, като подчертават, че най-високите нива се очакват при изгрев слънце в понеделник.

Проливните дъждове вчера следобед наводниха централната част на Буда. Нивото на водата достигна до 50 сантиметра заради запушени канали. Наложи се намесата на пожарникари, които изпомпаха водата.

Служители на звената за борба с природни бедствия и доброволци работят за справяне с положението в западната и северозападната част на страната, където нивото на река Дунав вече достигна исторически рекорди.

Около 1000 души бяха евакуирани заради наводненията в Угария.

Обстановката в българския участък на реката остава спокойна засега. Повишенията са в границите на 10-15 сантиметра и за момента са далеч от критичните, обянсиха от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав. Водният стълб край Русе е малко над 4,5 метра.

Най-високите нива се очакват в края на следващата седмица, допълниха специалистите. Нивото на реката се следи по три пъти на ден и има готовност при необходимост да се приведат в действие плановете за защита на населението, увериха от МВР.

В същото време световните медии съобщиха, че наводненията в Германия се изместват на север, като се очаква рязко увеличение на нивото на водата в Долна Саксония и Шлезвиц-Холщайн.

Ситуацията в южните райони се подобрява, след като водата започна да се отдръпва още в началото на седмицата.

Най-тежка е ситуацията в Саксония-Анхалт. Нивото на водата надвиши с повече от 60 см наводненията от 2002 година. Властите определиха ситуацията като критична.

Наводненията взеха живота на седем души в Германия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови