Регистърът на НОИ влиза в употреба

Нели Чолашка 16 януари 2013 в 13:27 1859 0

Протест на майките срещу обвинението, че са взели незаконно пари от НОИ. Снимка: БГНЕС
Протест на майките срещу обвинението, че са взели незаконно пари от НОИ. Снимка: БГНЕС

Регистърът на Националния осигурителен институт (НОИ), в който се вписват стажа и осигурителния доход на всички работещи от 1996 г. насам, най-накрая ще влезе в употреба.

От тази година с данни от регистъра ще може да се удостоверява стаж и доход при пенсиониране, когато за времето след 1996 г. или за част от него не са представени документи. Това важи и за наетите, и за самоосигуряващите се.

Това предвиждат промени в наредби, свързани с промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 1 януари 2013 г., които са приети вчера от надзора на осигурителния институт.

НОИ обаче все още не издава официален документ за стаж на база данните в регистъра при загубена трудова книжка например, показа проверка на OFFNews.

При загубена книжка работникът трябва да обиколи всички предишни работодатели (ако съществуват) и да си вземе от тях т.нар. УП2 и УП3.

С промените в наредбите се предвижда малко съкращаване на срока за отпускането на действителния размер на пенсията - от 5 на 4 месеца, считано от датата на подаване на заявлението.  

Намаляват се и сроковете за отстраняване на грешки и липси за отпускане на пенсия  в България - от 3 на 2 месеца (когато не могат да бъдат набавени служебно), а по международен договор – от 6 на 4 месеца.

При отпускането на обезщетения за безработица обаче безработните са по-скоро ощетени от промените, тъй като отпада ограничението НОИ да може да им удържа само 1/6 от месечния размер на обезщетението, когато човекът има "недобросъвестно получени суми за осигурителни плащания".

Това може да засегне майките, които НОИ набеди преди няколко години, че са получавали незаконно обезщетения за гледане на дете, защото децата им са записани в ясла.

Ограничението да не се получават обезщетения за дете, ако е настанено в ясла, бяха тихомълком прокарани през 2006 г. и те са спорни.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови