Какво предстои през 2013 г. - кратък обзор

01 януари 2013 в 14:22 1899 3

Избори, СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС
Избори, СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС

Парламентарните избори и първият национален референдум са основните политически събития, които ни предстоят през новата година.

На 27 януари ще гласуваме в първия по рода си референдум за строеж на нов АЕЦ. Всеки гласоподавател ще има право да отговори с "да" или "не" на въпроса "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?".

През лятото българите отново ще гласуват, този път за нов парламент. Социолозите към момента отчитат скъсяваща се преднина на ГЕРБ пред втората засега сила - БСП. Датата на вота все още не е насрочена. Ситуацията около предстоящите избори се задълбочи непосредствено преди края на зимната сесия на Народното събрание заради гласуването на новия изборен кодекс. Тогава депутати от опозицията отказаха да участват в дебата, като обвиниха ГЕРБ в "липса на демокрация". Гласуването бе отложено за новата година.

На 1 септември 2013 г. ще спре аналоговият телевизионен сигнал и окончателно трябва да бъде въведена цифровизацията на ефира. Дотогава ще тече информационна кампания за това какво трябва да направи всеки зрител, за да приема безплатните ефирни програми. На социално слабите граждани, които са в списъците за енергийни помощи, ще бъдат раздадени ваучери на стойност 60 лева за цифрови декодери, ако телевизорите им са със стари технологии и не могат да приемат новия сигнал.

Минималната заплата се повишава на 310 лева (досега тя бе 290 лв.), считано от 1 януари. Запазва се обаче досегашният размер на майчинството за отглеждане на деца между 1 и 2 години - 240 лева.

Отново от днес, 1 януари, има нови правила за представянето на болничните листове пред НОИ. Това няма да става след начисляване на заплатата за съответния месец, а до 15-то число на месеца, следващ този на издаването на болничния лист.

В сила от новата година са и по-ниски цени на газа и парното. Намалението на цената на природния газ е с 9.8 на сто, а парното ще поевтинее с между 3 и 7 на сто в различните градове. Със 7% пада цената в столицата, в Пловдив - с 5,9% в Плевен с 11,1%, Бургас - 10,9%, Варна - около 8%, Враца и Велико Търново - с 9,6%.

Промяна, засягаща бизнеса и самоосигуряващите се, е въвеждането на единно платежно за данъци и осигуровки в НАП. От 1 януари всички задължения към агенцията по приходите, с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване, могат да се плащат с едно платежно нареждане. Плащанията ще се разпределят автоматично по задълженията на фирмите, по реда на възникването им. Самоосигуряващите се ще са изключение и ще могат да посочат по свое желание кои задължения покриват с вноските си.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!