Раздават ваучери за цифрова телевизия от 1 август

Мая Младенова 17 юли 2013 в 12:24 2134 0

На хората с право на помощи за отопление държавата ще даде по 60 лв. за т.нар. set-top box. СНИМКА: sxc.hu
На хората с право на помощи за отопление държавата ще даде по 60 лв. за т.нар. set-top box. СНИМКА: sxc.hu

 

Хората с право на ваучери за декодери за цифрова телевизия ще могат да си ги получат от 1 август.

Ваучери могат да ползват присъстващите в списъците за помощи за отопление, като попълнят декларация, че нямат нов телевизор и договор с кабелен оператор.

Кампанията от 1 август обхваща живеещите в Северозападен район (включва административни центрове на области Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен), Североизточен (с центрове Варна, Добрич, Търговище и Шумен), Южен централен (центрове Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково). В София на този етап е обхваната територията на Дирекция „Социално подпомагане“ – „Оборище“.

Ваучерите ще бъдат раздавани от местните служители на Агенцията за социално подпомагане в помещенията на „Български пощи“ ЕАД в съответните райони. Конкретната пощенска станция и графикът ще бъдат оповестени предварително на място.

За останалите райони в момента тече търг за верига магазини, доставяща устройствата за декодиране на цифровия сигнал. Предвид краткия срок до спиране на аналоговата ефирна телевизия (1 септември 2013 г.) е под въпрос дали търгът ще бъде приключен навреме. Транспортното министерството уверява, че до средата на август и в останалите райони ще започне раздаването на ваучерите. Това важи за Югозападен район (с административни центрове Благоевград, Перник, София град, София област и Кюстендил), Югоизточен (Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол) и Северен централен район (Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра), в които по данни на транспортното и социалното министерства се очаква около 86 000 социално слаби граждани да се възползват от възможността за безплатен декодер. 

Обществената поръчка за доставка на декодери в Североизточен район бе спечелена от магазини „Зора“, в Северозападен – от „Техномаркет“, в Южен централен - от „Зора“ и район „Оборище“ на Столична община – от „Технополис“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови