Райков: Резервът ще е над 4.5 млрд. лв.

Нели Чолашка 20 март 2013 в 14:34 1679 3

Заседание на служебния кабинет. Снимка: Сергей Антонов
Заседание на служебния кабинет. Снимка: Сергей Антонов

Твърденията за изчерпан фискален резерв са спекулативни, обяви служебният премиер Марин Райков днес.

Той отчете, че към момента резервът е 4 млрд. лв. и напомни, че съгласно бюджет 2013 г. към края на годината той трябва да е 4.5 млрд. лв.

1,2 млрд. лева да бъдат възстановени от Европейската комисия, около 400 милиона лева по оперативните програми, около 850 милиона лева единни плащания на площи за земеделските производители до края на април, обяви премиерът.

Тези пари ще влязат във фискалния резерв и с тях той ще стане над 4.5 млрд. лв., колкото е изискуемият минимум за края на календарната година, уточни Райков.

Относно приходната част на бюджета той призна, че "тя е поставена на изпитание". По думите му това е факт всяка година по това време преди началото на данъчната кампания.

Финансовият министър Калин Христов отказа да коментира състоянието на бюджета към края на февруари с оправданието, че данните официално излизат 30 дни по-късно и е опасно те да бъдат коментирани предварително.

Той обяви само, че държавният бюджет можа да бъде изпълнена, така както е приет в края на миналата година от Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!