Пускат още 17 км магистрала до морето

Лъчезар Вълев 23 август 2012 в 10:36 1452 0

Нови промени в движението по пътя от Пловдив до Южното Черноморие, обяви регионалният министър Лиляна Павлова.

Реорганизация на трафика ще бъде в сила от петък до неделя (24-26 август) и цели оптимизиране на движението и избягването на задръствания, каза пред bTV Павлова.

Пътуващите в посока Бургас ще могат да ползват още 17 км от магистрала „Тракия” - от Ямбол до Зимница, където се  прави връзката за "Петолъчката". Движението ще става само в дясно платно на въпросния участък.

От неделя движението вече изцяло  ще става по новия магистрален участък, т.е. и в платното в посока София.

„Както знаете, "Петолъчката" вече стана кръгово кръстовище, по целия нов участък са монтирани 23 нови табели, така че се надявам да няма объркали се”, допълни министърът.

Тя обясни, че за момента от Ямбол до Петолъчката няма бензиностанции, няма дори тоалетна, което е неприятно за пътуващите, но се очаква бизнесът да се активизира и да има желание за инвестиции в този участък.

„Апелираме към бизнеса, но засега няма желаещи. Мисля, че отчуждаване на земите е основният проблем. Иначе за 120 км от двете страни по закон може да има общо 8 бензиностанции”, посочи министърът.

Павлова призна, че има проблем с изолирането на шума, който идва от Околовръстния път на София към намиращите се наоколо жилищни блокове. Според нея обаче работа на общината е да реши този казус.

„Местната администрация има план, трябва само да се търси финансиране, тъй като проектът е скъп. Във всеки проект трябва да има шумоизолиращи платна, за новите го предвиждаме”, подчерта Лиляна Павлова.

Министърът отхвърли появилите се критики, че 60 млн. лева са твърде много за 3-километров участък от Околовръстния път.

„12 млн. са за отчуждение на земите, 49 млн. лева е строителната стойност. Скъпо е, защото трябва да вържем магистрала „Люлин, да се разшири пътят, както и да се направи връзката с бул. „Сливница”, допълни Павлова.

"Ще има кръстовище на три нива, за да няма тапи на бул. „Европа”. Това дори е намалена цена след търг, тя бе предвидена по-висока”, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!