Протестиращите в Кърджали блокираха пътя към Хасково

Вероника Шербанова 26 март 2012 в 10:08 1215 0

Работниците от ОЦК-Кърджали блокираха пътя за Хасково. Снимка: БГНЕС
Работниците от ОЦК-Кърджали блокираха пътя за Хасково. Снимка: БГНЕС

25 полицаи са присъствали на мястото. В момента пътят за Хасково вече е отворен за движение на автомобили. В района на завода има все още около 150 протестиращи, но до края на деня нови стачни действия няма да има, обяви лидерът на КНСБ в ОКЦ Кърджали Бельо Стайков. Според него синдикатите ще поискат официално разрешение за блокиране на пътя утре между 9.30 и 10.30 ч.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов замина спешно за Кърджали тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МТСП. Там той ще се срещне с ръководството и работниците на комбината.

Металурзите заявиха, че ще преминат към гражданско неподчинение заради неизплатени за 3 месеца заплати. Собственикът Валентин Захариев дължи сумата от 980 000 лева и според синдикатите не може да осигури кредит, за да се разплати с работниците и да възстанови работата на завода.

Министърът на икономиката Делян Добрев обеща да се срещне с банките кредитори днес по обяд. „Те са страна в този конфликт и също са заинтересовани да се намери разрешение. Освен това са в правото си да поискат да назначат нов мениджмънт, ако собственикът не изплати дължимото“, обясни Добрев пред bTV.

Според него трябва да се направи проверка на дейността на Валентин Захариев. До момента в ОЦК са регострирани над 200 нарушения от Главна инспекция по труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови