Протестиращи искат оставка на правителството и пред ВСС (снимки)

04 юли 2013 в 09:55 3354 1

Протест пред ВСС - 4 юли. Снимка: Сергей Антонов
Протест пред ВСС - 4 юли. Снимка: Сергей Антонов

Пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в София се провежда протест с искания за оставка и скандирания "Мафия" и "Камен Ситнилски вън от съдебната система".

Поводът за протеста са изтеклите СРС от разговори на Камен Ситнилски, който е биш зам. главен прокурор, а сега - член на ВСС. От записите става ясно, че Ситнилски е човекът, от когото зависи до голяма степен кадровата политика в съдебната система. Към сигнала, в който бяха изпратени записите, е добавено, че той е "босът на съдебната система в България". 

Протестиращите пред ВСС обаче не поставят конкретни искания, свързани със съдебната система. Те искат повече хляб, заплати, оставка на правителството и искат да бъде уволнен Волен Сидеров. Пред журналисти те обясниха, че са научили за този протест от социалните мрежи, а други са го видели по телевизията. Много от хората не могат и да възпроизведат името на Камен Ситнилски, като го наричат Сталийски. 

В сряда от прокуратурата потвърдиха, че въпросните записи са автентични и са направени при законно приложени спрямо магистрат СРС. Подслушването е поръчано поискани от ГДБОП, а разрешението е получено от председател на окръжен съд. 

На 19 април 2013 г. веществените доказателствени средства са били изпратени от ГДБОП в Софийската градска прокуратура (СГП) по образувано в тази прокуратура досъдебно производство. Засега няма информация за какво и срещу кого е това разследване.

От прокуратурата уточняват, че при проверката е било установено наличие и на други оперативни дела, които се отнасят до хора, участвали в разговорите. Тези оперативни дела са били водени от ГДБОП, която вече е към ДАНС. Затова от прокуратурата са изискали въпросните дела от и.д. председателя на агенцията. След като ги получат, държавното обвинение ще направи анализ и ще реши какви действия още да предприеме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!