Промени в НПК борят "брадясалите" дела

Елица Мартинова 17 юли 2013 в 10:29 2514 0

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които целят да ускорят ефективността на наказателната система, гласува на първо четене днес парламентът.

Вносител на Законопроекта е председателят на НС Михаил Миков от БСП и група народни представители, сред които депутати от "Атака" и ДПС.

Измененията предоставят съвсем нови права на обвиняемите. Според новия текст един обвиняем може да поиска от съда да задвижи делото му, ако разследването е продължило прекалено дълго.

За обвиняемите в тежко престъпление трябва да са изтекли най-малко две години следствие, а за останалите случаи минималният период е една година.

Съдът е длъжен да се произнесе по молбата в седемдневен срок. Ако са налице всички условия, магистратите разпореждат на Прокуратурата да внесе делото за разглеждане в двумесечен срок.

Ако до края на този срок обвинителите не задвижат делото, съдът прекратява наказателното производство срещу обвиняемия.

Корекции се нанасят и в сроковете за мерките на неотклонение. За обвинените в тежки престъпления задържането под стража се прекратява след година и половина, а не както е сега - след две години. При разследваните за по-леки престъпления срокът се намалява от 12 на 8 месеца.

"С предлаганите промени се цели намаляване на срока, в който може да се налага мярка за неотклонение „задържане под стража” и другите мерки за процесуална принуда през досъдебното производство. Необосновано дългите срокове на задържане под стража се превръщат в предварително налагане/изтърпяване на наказание „лишаване от свобода”. Намаляването на посочените срокове от една страна ще дисциплинира прокурора и разследващите органи в тяхната работа, а от друга ще гарантира правата на гражданите", пише в Мотивите си вносителят Миков.

Измененията в НПК са поредният отговор на критиките от страна на Европейския съд по правата на човека. През май 2011 г. европейските магистрати дадоха срок на България да предприеме комплексни мерки, осигуряващи приложението и защитата на правото на разглеждане и приключване на делата в разумен срок.

През ноември 2011 г. 41-вото Народно събрание гласува първите промени, целящи да преборят "брадясалите" дела. Тогава парламентът прие регламент, който даде право на съдилищата от втора инстанция да връщат дела за преразглждане на първа инстанция само по веднъж. Според същите изменения Върховният касационен съд има право да поиска ново разглеждане най-много два пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови