Quantcast

Прокурор: Бързите кредити заблуждават клиентите, съдете ги

Последна промяна на 18 октомври 2013 в 09:01 3349 4

Бързите кредити се отпускат с договори, заблуждаващи потребителя.
Бързите кредити се отпускат с договори, заблуждаващи потребителя.

Договорите заблуждават клиентите, дори имам опасения за по-тежки нарушения.

Това коментира прокурор Веселин Найденов от Върховната административна прокуратура, който завежда отдел "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" по повод зачестилите сигнали на потребители с бързи кредити. Често клиентът на бързи кредити бива принудаван да върне сума в пъти по-висока от вземата.

"По закон БНБ трябва да контролира и проверява дейността на тези фирми", добави експертът в сутрешния блок на Нова телевизия и посъветва клиентите да търсят правата си по съдебен път.

 "Ако се приеме, че има неравностойни клаузи, тези договори може да се обявят за нищожни. Ако спорът продължи, той може да се отнесе към съда, той трябва да се съобрази с действащия закон", каза Найденов. 

 Прокуратурата може да катализира дейността на контролните органи, които са специализирани – в случая БНБ и Комисията за защита на потребителите, каза още Найденов. На въпрос защо не са го правили досега той отговори, че проверката не е приключила и той не може да бъде категоричен, че БНБ не си е вършила работата. 

Прокурорът посъветва клиентите да подават жалби в Комисията за защита на потребителите и в банков надзор. "Ще има по-засилени проверки", увери той. Другият му съвет към хоратае да четат какво подписват и какви са клаузите в дадения договор. Той сподели, че законът за кредитните институции е променян 19 пъти и е обърнато по-голямо влияние на институциите, които не само дават кредити, но и държат парите на хората. "Проблемът е сериозен и прокуратурата не е със затворени очи", каза Найденов. Според него трябва да има промени в закона за кредитните институции. 

БНБ подкрепя таван на лихвите

Междувременно подуправителят Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев коментира, че бързите кредити са проблем и трябва да бъдат регулирани, а БНБ подкрепя идеята да се сложи таван на лихвите им.

 “Трябва доста усилия да се хвърлят върху това как да изглежда схемата, по която да се определя максимална референтна лихва”, каза Гунев, цитиран от Investor.bg.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2013 в 10:20

Ристо, напълно си прав, макар че се мъчиш да си ироничен.

18.10 2013 в 09:50

Не трябва да се арестуват и наркопласьорите! Не! Те са най-големия катализатор на естествения подбор, зарежи кредитчетата. Не мислиш ли?

18.10 2013 в 09:27

в тоя съд не пускат скъсаняци дето теглят по 500лв кредит и после се набалбукват да връщат няколко хиляди ... лично според мен такива кретеноиди не трябва да имат защита, защото се спира еволюционния процес на човечеството елиминирайки се естествения подбор.

18.10 2013 в 09:16

Това в съдът дето пусна Стависки?
или в оня дето клетва пред 200 свидетели и телевизия не значела нищо?
или в оня дето обявява несъстоятелност колкото назад години си поискате?
или в оня който обяви, че службите на пътя не знаели каква е обстановката на пътя?