Професор: В администрацията на ГЕРБ раждат повече от Мали и Нигер

23 януари 2013 в 15:27 7509 12

През 2012-а у нас бе регистрирана най-ниската раждаемост от 1945 г. досега. СНИМКА: БГНЕС
През 2012-а у нас бе регистрирана най-ниската раждаемост от 1945 г. досега. СНИМКА: БГНЕС

Раждаемостта в държавната администрация на ГЕРБ е 3 пъти по-голяма от световните рекордьори Нигер и Мали, изчисли професор Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Професорът прави извода си на базата на изказване на финансовия министър Симеон Дянков. В телевизионно интервю тази сутрин вицепремиерът посочи, че  70% от новоназначените в държавната администрация държавни служители са били или преназначени (40% от всички), за които не се изисквал конкурс, или са назначени заместници на мястото на родилки, излезли по майчинство, за които също не се изисквал конкурс.

"По думите на министъра, заместниците на родилките били основната част от новоназначените. Те съставлявали 30% от 2786-те новоназначени държавни администратори. Това прави 836 родилки", изчислява изследователят. "

"В демографски план този ясно и точно посочен от министъра факт изглежда твърде абсурдно. Раждаемостта на българските жени от всички етноси по статистически данни за 2012 г. е 8,8‰ (ЦРУ сочи 9,2‰). При българския етнос, за разлика от циганския етнос, например, този про-мил е значително по-нисък и е 4,3‰. Това означава, че ако в държавната администрация раждаемостта е като при всички останали българи, и ако там не работят предимно цигани, би следвало да се очаква родилките да са най-много 27 на брой (това са 4,3‰ от 6361, колкото са служителите в 15-те министерства). Когато министър Дянков сочи 30% от 2069 души, а това са 836 родилки (по неговите думи), излиза, че раждаемостта при 6361-те държавни служители на управляващата партия е над 30 пъти (3 000%) по-висока от средна статистическата раждаемост при българския етнос", пресмятат от Центъра за демографска политика.

"Налага се изводът, че в държавната администрация има изключително мощни фактори за забременяване на служителките и за постигане на рекордна раждаемост от 131‰, което само по себе си прилича на епизод от фентъзи творба. В света най-висока раждаемост има африканските държави Нигер (47,6‰) и Мали (46,6‰). Излиза, че в българската административна машина раждаемостта е около 3 пъти (със 300%) по-висока от раждаемостта в тези страни", е заключението на професор Иванов.

Той и колегите му се шегуват, че изглежда в държавната администрация е ключът към разрешаване на демографската криза и призовават всички българки във фертилна възраст поне временно да станат държавни служителки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!