Център за демографска политика: На десето място сме по смъртност

15 януари 2013 в 15:00 2541 1

България е на десето място по смъртност. Снимка: sxc.hu
България е на десето място по смъртност. Снимка: sxc.hu

България е на десето място по смъртност в света, алармират от Центъра за демографска политика в Русе (ЦДП).

Според изследването на Центъра, обобщено в класация на Топ 10 безобразия в българската здравеопазване, се посочва, че смъртността у нас през изминалата година е нараснала до 14,32 %.

Като основната причина страната ни да е в челната позиция по смъртност на населението се смята именно ниското качество наздравеопазването през 2012 г.

Изследването на ЦДП посочва, че над 50 % от българите страдат от психични проблеми. За една година около 37 хил. души са се разболели от рак.

В същото време българите са на първо място в Европа и на второ място в света по инфаркти.

Общо от рак и от сърце всеки ден у нас умират 264 души или по 11 души на час, посочват от ЦДП.

Числото на болните от диабет също е стряскащо - около 530 хил. души.

На фона на влошения здравен статус на българина пък, цените на лекарствата са изключително високи и спекулативни, като голяма част от цените са непосилни за джоба на българина.

Като абсурд на здравеопазването през 2012 г. се посочва честата смяна на министрите на здравеопазването и раздаването на бонуси на служителите са близо 10 млн. лева.

Изследването посочва още, че по разходи на здравеопазването от вътрешния брутен продукт България се нарежда на 66-то място от 189 страни. По същия показател пред нас се нареждат държави като Уганда, Афганистан, Гвинея-Басу и др. я е на 66 място от 189 страни. Далеч пред нас са страни като Уганда, Афганистан, Гвинея-Бисау и

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови