Проф. Константинов развенча наказателния вот

11 април 2013 в 11:31 5999 19

Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС

Понятието "наказателен вот" при сегашната система на разпределяне на гласовете е мит . Ако смятате да пуснете празен плик или да направите бюлетината невалидна, по-добре си стойте вкъщи, обясни математикът професор Михаил Константинов.

„Наказателен вот в България не може да бъде осъществен. Тези, които не гласуват, дават възможност на гетото да избере.  Негласуването, гласуването за малки партии, писането по бюлетината повишават лошия, неполитически, вот”, коментира професорът в студиото на bTV.

При метода Хеър Ниймайер, с който работи ЦИК, активността няма особено значение при разпределяне на мандатите, а само подадените гласове за партиите, получили поне 4 процента от общия брой гласове. При разрпеделяне на мандатите не се отчитат невалидните бюлетини, нито гласовете за малките партии с под 4% резултат, обясни тезата си математикът.

Той прогнозира, че на 12 май ще гласуват около 4 милиона избиратели. В такъв случай 160 000 гласа ще са нужни на партия или коалиция, за да премине 4-процентната бариера и да влезе в следващия парламент. 

Независими избрани кандидати за депутати няма да има, категоричен бе Константинов.

„Гласувайте. Друг начин да си подобрим здравето на политическата система няма”, призова председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

 Той коментира и обсъждания в последните дни код на ЦИК, по който се изчисляват мандатите и тяхното разпределение и който комисията отказа да разкрие. Това доведе до съмнение на БСП за манипулация на изборите. Проф. Константинов отрече такава възможност и обясни, че софтуерът прави две неща – изчислява броя на мандатите, което всеки може да сметне на ръка или чрез калкулатор, и разпределя персонално кандидатурите по райони – „по-деликатната част”.

Проф. Константинов съобщи още, че в понеделник група математици и информатици ще обявят конкурс за написване на код по методиката на ЦИК за деца и студенти до 21 години. Ще бъде избран най-добрият код и ще бъде предоставен на всички желаещи да смятат с него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!