Проф. Константинов развенча наказателния вот

Последна промяна на 11 април 2013 в 11:31 5213 19

Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС

Понятието "наказателен вот" при сегашната система на разпределяне на гласовете е мит . Ако смятате да пуснете празен плик или да направите бюлетината невалидна, по-добре си стойте вкъщи, обясни математикът професор Михаил Константинов.

„Наказателен вот в България не може да бъде осъществен. Тези, които не гласуват, дават възможност на гетото да избере.  Негласуването, гласуването за малки партии, писането по бюлетината повишават лошия, неполитически, вот”, коментира професорът в студиото на bTV.

При метода Хеър Ниймайер, с който работи ЦИК, активността няма особено значение при разпределяне на мандатите, а само подадените гласове за партиите, получили поне 4 процента от общия брой гласове. При разрпеделяне на мандатите не се отчитат невалидните бюлетини, нито гласовете за малките партии с под 4% резултат, обясни тезата си математикът.

Той прогнозира, че на 12 май ще гласуват около 4 милиона избиратели. В такъв случай 160 000 гласа ще са нужни на партия или коалиция, за да премине 4-процентната бариера и да влезе в следващия парламент. 

Независими избрани кандидати за депутати няма да има, категоричен бе Константинов.

„Гласувайте. Друг начин да си подобрим здравето на политическата система няма”, призова председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

 Той коментира и обсъждания в последните дни код на ЦИК, по който се изчисляват мандатите и тяхното разпределение и който комисията отказа да разкрие. Това доведе до съмнение на БСП за манипулация на изборите. Проф. Константинов отрече такава възможност и обясни, че софтуерът прави две неща – изчислява броя на мандатите, което всеки може да сметне на ръка или чрез калкулатор, и разпределя персонално кандидатурите по райони – „по-деликатната част”.

Проф. Константинов съобщи още, че в понеделник група математици и информатици ще обявят конкурс за написване на код по методиката на ЦИК за деца и студенти до 21 години. Ще бъде избран най-добрият код и ще бъде предоставен на всички желаещи да смятат с него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2013 в 17:27

Единствения правилен вот в България е наказателния вот.
Това обаче не означава, както некоректно твърди М. Константинов да се пускат празни пликове или надписани (невалидни) бюлетини, а да се гласува валидно за партиите, които не са представени в действащия парламент.
Това е наказателен вот, и той никога не е "лош", тъй като размества пластовете, разбърква картите, и показва на политическите елити, че електоратът не е стадо овце, пък по-умните от тях дори си научават урока.
Всичко останало, от типа: кой нямало да влезе, кой нямало да прескочи бариерата, и кое било "лошо", е долнопробна, платена пропаганда.
Няма пропаднал глас, защото не е даден за някоя голяма партия, като има по малко гласове за нея, и повече за малките, пропорцията се нарушава във вреда на статуквото.

12.04 2013 в 23:10

Не знам коя конституция сте чели , но искам да Ви разочаровам . В действащата в България конституция такъв текст няма . За това е добре преди да се изгори една конституция , да се прочете . На времето Гьобелс е обявявал книги за вредни за нацията без да ги чете и е издавал заповед да бъдат изгорени . Това е правила и Светата Инквизиция . Намирате ли прилика в съвременността ? Та да се върнем на конституцията . Мислите ли , че ако има такъв текст загубилите изборите през последните 23 г. нямаше а оспорват тяхната легитимност ? Мислете логично

12.04 2013 в 07:24

По Конституция,ако не гласуват 75% от имащите право на глас,изборите са нелигитимни.В избирателния закон няма нищо по този въпрос.Така че дори да имаме право на наказателен вот,никой няма да ни разреши да го упражним.

11.04 2013 в 17:25

Истината за начините на фалшификации на изборите е тук. Някои от тях описани от самия Константинов.
"Да вярваме ли на софтуера" http://rodolubez.blogspot.com/2013/04/blog-post_11.html

11.04 2013 в 16:35

Професоре, професоре... Аз, човек от гетото, НИКОГА, ПРИ НИКАКВИ условия не бих гласувала нито за ГЕРБ, нито за БСП. А ако с Ваша помощ Изборният кодекс е направен така, че да печелят само "големите" партии... ПОЗОР!

11.04 2013 в 16:11

браво на професора. усвоява добре парите на ГЕРБ и той като социоложката с гигантските проценти се бори за бонуси..

11.04 2013 в 14:18

Супер! Не знам кой е набедил въпросния г-н за единствения математик, който разбира от избори и методики, та даже останал на служба роду в надзорния съвет на държавното "Информационно обслужване". Един обикновен доносник, сега ПР на милиционерската организация на ген Борисов си позволява да обижда всички, които не гласуват за БСП или ГЕРБ, че били гето??? Вие сте гетото г-н Константинов и се опитвате да направите така, че България да си остане гетото на Европа, защото в такава среда псевдо-експерти като вас просперират не заради качествата си на учени и експерти, а заради контактите си с така наречената "политическа класа". На практика, професионални "политици", които са направили от корупцията бизнес.

11.04 2013 в 14:11

Високата избирателна активност улеснява фалшифицирането на резултатите. Тоя "професор" вече е приготвил 800 000 мъртви души (виж последното преброяване и сравни с броя на избирателите).

11.04 2013 в 14:05

Да, и познайте коя партия му плаща на "професора" за да твърди това. Със сигурност не са Атака или ДСБ. Винаги съм имал съмнения, че този "професор" пее и в един друг хор. За съжаление явно още е активен и за това картончето му липсва.

11.04 2013 в 13:44

Ходжа, ако не се казваш Паулина, значи си откраднал материала.