Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Продават опасни пълнители за електронни цигари

03 ноември 2012 в 20:16 3500 0

Снимка: topnews.ae
Снимка: topnews.ae

Опасни китайски пълнители за електронни цигари се продават в магазините, сигнализираха от здравната инспекция в Русе.

Описаното на етикетите им е некоректно и непълно. На флаконите е указано, че в течността за електронните цигари няма никотин. Според направения химичен анализ обаче се е оказало, че има концентрация на веществото много над нормата.

„Това е сериозно заблуждение на потребителите, защото те биха смесвали тази течност, за да си осигурят някаква средна концентрация, а всъщност ще получат възможност за усвояване на многократно повече никотин, отколкото в конвенционалните цигари, които преди това са пушили, без да знаят това“, обясни д-р Мариета Дянкова от Регионалната здравна инспекция в Русе.

„Тези течности трябва да имат обозначения - знак, че е токсично, защото една такава течност - 15 или 20 мл, да не говорим за 30, ако неволно бъде изпита от дете, понеже токсичната доза е на килограм тегло, това е доста вероятно да доведе до фатален изход“, обясни консултантът Искрен Йончев.

Според закона за химикалите продавачите на електронни цигари са задължени да предоставят на клиентите си информационен лист за безопасната им употреба на български език, но само ако го изискат.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови