Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Пробен онлайн вот догодина

Елица Мартинова 18 юли 2012 в 17:01 1854 2

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене четири предложения за промени в Изборния кодекс. Зелена светлина бе дадена на законопроектите на ГЕРБ, „Синята коалиция“, „Коалиция за България“ и на независимите народни представители от РЗС.

След разгорещени дебати с най-голямо мнозинство – 106 гласа „за“, 27 „против“ и 19 „въздържал се“, бе приет законопроектът на „Синята коалиция“.

Основното предложение на сините е да се въведе електронно гласуване. „Синята коалиция“ настоява и да се ограничи броят на застъпниците, както и имената им да бъдат обнародвани в публичен регистър.

Сходни са исканията около застъпниците на партия ГЕРБ. Управляващите настояват да се забрани на министри и вицепремиери да ръководят партийните предизборни щабове.

ГЕРБ одобряват и идеята за електронно гласуване, но са убедени, че на следващите избори то може да се приложи само експериментално в не повече от пет секции.

Най-съществената промяна, предвиждана в законопроекта на „Коалиция за България“, е да се въведе машинен вот още от догодина.

Сред важните идеи в законопроекта на РЗС е да се въведе специфичен процентов праг за партийните коалиции.

РЗС предлагат прагът за двупартийните коалиции да е 4%, а за всяка допълнителна партия да се добавя по 1% отгоре.

Народното събрание отхвърли законопроектите за изменения в Изборния кодекс на ДПС.

Най-спорната точка в предложенията на ДПС бе идеята да се озакони предизобрната агитация и на друг език, различен от българския.

Според зам.-председателя на ДПС Лютви Местан законопроектът на партията е бил отхвърлен, защото е бил погрешно разтълкуван.

Без одобрение останаха и предложенията за промени на „Атака“, които бяха отхвърлени и от Комисията по правни въпроси.

Законопроектът на националистите предлагаше политическите кандидати да представят декларация за сексуалната си ориентация.

Промените на „Атака“ предвиждаха още да се забрани гласуването на хора с двойно гражданство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!