Президентът иска проверка дали в записите няма данни за престъпление

27 април 2013 в 12:07 3149 8

Изявлението си Плевнелиев направи на брифинг в президентството по повод Деня на отворените врати. Снимка БГНЕС
Изявлението си Плевнелиев направи на брифинг в президентството по повод Деня на отворените врати. Снимка БГНЕС

Омръзна ми СРС-та и бръмбари, бе коментарът на президента Росен Плевнелиев по повод изтеклите вчера скандални записи на разговори между бившия премиер Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов.

Не може повече да заливаме българските граждани със скандали, бръмбари и СРС-та, заяви Плевнелиев на брифинг в президентството. След като сме започнали, ще стигнем до край, категоричен бе той.

Аз съм човек, който вярва в институциите и в тяхната компетентност – служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички останали компетентни органи.

Прокуратурата ще даде пресконференция в понеделник, съобщи президентът. Според него сроковете, които си е поставила прокуратурата, са приемливи, а прокуратурата действала бързо и адекватно.

Плевнелив очерта 2 основни въпроса: да се види автентичността на записите и да се види дали в тях не се съдържат предпоставки за престъпление. Ако има такива, трябва да се стигне докрай, настоява президентът.

"Аз поемам ангажимент, така както и другите компетентни институции правят, в този конкретен случай да стигнем до край, да видим кой какво и защо е правил, кой е подслушвал, кой не е подслушвал, законно ли е подслушвал, незаконно ли е подслушвал, има ли предпоставки за подслушване. От там нататък трябва да променим правилата и да предложим и законодателни промени", заяви Плевнелиев. Крайно време е да се носи отговорност, убеден е президентът.

На въпрос дали се притеснява, че в публичното пространство могат да излязат и разговори, в които той е участник, Плевнелиев отговори: "На мен не ми пука, но милиони български граждани в момента говорят кой кого и защо подслушва или може да подслушва. Днес бизнесмените се притесняват, че може да ги подслушват. Обикновените хора отиват в заведение и слагат телефоните настрани. Всеки в тази държава започва истински да се притеснява кой какво и защо прави с тези прословути СРС-та. Стига вече! Не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори".

 Плевнелиев поиска от МВР да пренапише вътрешните си правила. Служебното правителство имало пълна готовност за това нещо, но се чакал анализа на прокуратурата.

Плевнелиев очаква от партиите още сега да кажат какви промени в Закона за СРС-тата ще предложат, ако влязат в парламента, а от бъдещите депутати - да предприемат законодателна инициатива, която да елиминира предпоставките за незаконно подслушване.

Преди месец хората излязоха на улицата. Имахме политическа криза и още сме в нея. Даваме ли си сметка защо, запита президентът. Според него причините за масовите протести са както заради сметките за ток, така и заради много други неща. Хората казаха: "Искаме институциите да ни чуват, искаме институциите да работят за нас, искаме прозрачност в сектор "енергетика", искаме антимонополно законодателство". Хората имат изключително разумни искания. Как отговарят политиците на техните искания - с бръмбари, със СРС-та? 10 дни преди изборите не е приемливо това за мен. Не мога да се съглася с това. Затова призовавам: "Моля, нека всички да се отнесат сериозно към българския избирател. 12 май наближава. Българският ангажимент очаква ясни ангажименти и ясни решения", каза още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови