Препарат срещу рак е изобретение на годината

19 октомври 2012 в 19:43 2759 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Препарат срещу рака, хидромашина с вътрешно зацепване и безчетков алтернатор с ротор с клюнообразни полюси са изобретенията, които получиха награди от Патентното ведомство на България и Европейското патентно ведомство. 

Изобретателите на новите продукти получиха отличията си снощи. 

В три категории бяха разпределени номинациите за „Изобретател на годината”: "Химия и биотехнологии”, „Машиностроене и строителство”, „Електроника и електротехника”.

Между отличените са три поколения от едно семейство –  проф. Спартак Хаджиев, доц. д-р Нася Хаджиева и д-р Дора Хаджиева,  за препарат, спиращ растежа на туморите и предизвикващ намаляването или изчезването им. За семейното откритие се знае, че е получило и патент от Европейското патентно ведомство.

Огнян Алипиев, Ивайло Николаев, Генчо Попов и Димитър Зафиров също бяха отличени за своята  хидромашина с вътрешно зацепване. 

Проф. Енчо Попов получи приз за изобретението си - безчетков алтернатор с ротор с клюнообразни полюси, чието предназначение е с ток да зарежда акумулаторите на автобуси и на коли със специален режим при движение.

Наградата за "Иновативна фирма" отиде при КЦМ АД. Досега дружеството, занимаващо се с производство на цветни и благородни метали  в Югоизточна Европа и в Черноморския регион, има издадени 4 патента. 

В Златната книга на българските откриватели и изобретатели за 2012-а са вписани имената на доцент д-р Виолета Андонова, която работи в областта на фармацията повече от половин век, професор Сия Лозанова, която работи в областта на сензориката, нано- и микротехнологиите, професор Владко Панайотов - създател на висшето образование в минното дело и носител е на орден „Стара планина” – І степен и на множество награди за принос към науката.

На събитието присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, председателят на Европейското патентно ведомство Беноа Батистели и председателят на Българското патентно ведомство проф. Камен Веселинов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови