Чешкият БОП арестува 12 от управляващите политици

13 юни 2013 в 15:21 5145 13

Министър-председателят на Чехия Петр Некаш
Министър-председателят на Чехия Петр Некаш

Чешките служби за борба с организираната престъпност е извършила дузина арести на членове от управляващата Гражданска демократическа партия (ГДП).  Баретите са нахлули късно в сряда вечерта в сградата на Министерския съвет.

Операцията на службите е започнала след 23 часа местно време, когато е приключило заседанието на правителството, съобщава радио "Прага".

Сред арестуваните са бившият шеф на военното разузнаване на страната Ондрей Паленик, бившият шеф на парламентарната група на ГДП Петър Тлухорж, бивш министър, както и двама депутати от партията на премиера Петр Нечас.

Чешката национална телевизия съобщи, че бившият министър Петър Бенда, както и Роман Бочек, който е член на ръководството на железниците, също са сред задържаните при акциите.

Към момента от полицията отказват да разкрият мотивите за арестите. Властите обаче са потвърдили, че разследването засяга и поне двама влиятелни лобисти - Роман Янушек и Иво Ритинг. Самият Янушек в момента е в лятната си резиденция в Хърватия, а през нощта на сряда срещу четвъртък полицията е нахлула в офисите му, съобщава още радио "Прага". Разследващите са изискали от столичната община копия от всички договори, сключвани с него.

Според медиите в страната всички арестувани са били близки до прeмиера Нечас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!