Предпоследно: Детските влогове без данък лихва

Нели Чолашка 24 октомври 2012 в 19:58 3341 2

НАП. Снимка: БГНЕС
НАП. Снимка: БГНЕС

Детските влогове се водят спестовни и лихвата им няма да се облага с данък от следващата година, обяви Людмила Петкова, шеф на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите.

Тя каза това в отговор на въпрос на депутатката от БСП Емилия Масларова на заседание на парламентарната социална комисия, но която се гласуваха на първо четене промените в данъчните закони. С тях се въвежда десятък върху лихвите от депозитите.

Петкова призна, че ще се наложи допълнително прецизиране в законите относно терминологията кое е депозит, кое е влог и в коя група ще попаднат разплащателните сметки. По думите ù все още не е ясно дали разплащателните сметки ще бъдат освободени от данък.

Тя обяви още, че десятъкът върху лихвите ще се удържа от банките ежемесечно и на вложителите няма да се налага да попълват данъчни декларации заради влоговете си. Тези, които по принцип попълват данъчни декларации обаче ще трябва да декларират лихвите си и да прилагат бележки от банките.

Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ предложи вместо данък върху лихвите, от който се очакват 120 млн. лв. догодина да се въведе данък върху транзакциите, който ще донесе 180 млн. лв. 

Както OFFNews.bg писа, според бившия зам.-министър на финансите Атанас Кацарчев, данъкът върху лихвите въобще не може да се въведе от следващата година, защото кабинетът е изпуснал да регламентира данъчната ставка в законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!