Правителството дава 41 млн. лв. за заетост и уязвими групи

28 март 2013 в 13:55 1996 2

Деяна Костадинова Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова Снимка: БГНЕС

Правителството осигурява близо 40 967 604 лв. за заетост и помощи за най-уязвимите групи. 

Това стана ясно днес, след заседание на Министерски съвет.

„Тези средства ще бъдат насочени към програми за заетост и изплащане на обезщетения и помощи на домакинствата”, уточни вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова.

Тя съобщи, че работната група към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще прецени кои от всички предложени мерки да бъдат финансирани с тези средства. „Във вторник, 2 април 2013 г., НСТС ще проведе редовното си заседание, на което предложението на работната група ще бъде обсъдено”, допълни вицепремиерът Костадинова. Тя благодари на всеки от министрите в служебното правителство за национално отговорното поведение при осигуряването на допълнителните финансови средства.

„Предложението на МТСП ще бъде основната част от средствата да бъде насочена към програмите за заетост”, каза министър Костадинова. Тя поясни, че за максимално бързото достигане на средствата до хората ще бъдат използвани работещи мерки за прилагане на субсидирана заетост като програма „От социални помощи към заетост”. „Имаме желание финансов ресурс да бъде насочен и към подкрепа за започване на самостоятелна стопанска дейност”, уточни министър Костадинова.

Останалите две групи, които държавата предлага да бъдат подпомогнати, са лицата, чийто доход за отпускане на енергийни помощи надхвърля максималния праг с до 10 лв., както и децата с увреждания.

Министър Костадинова изрази надежда до края на април или началото на май да бъдат преведени първите траншове към най-уязвимите групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!