Полицай: Нас ни питат колко души са на площада, не на шествието

Владимир Йончев 05 юли 2013 в 22:29 28423 32

Протестите в България продължава повече от месец
Протестите в България продължава повече от месец

Нас ни питат колко души са на площада между Министерски съвет и Президентството, а не колко са около него и на шествието.

Така един от началниците на полицаите, охраняващи митинга днес отговори на въпрос на репортер на OFFNews защо има такова драстично разминаване между това, което виждат очите и данните на полицията за броя на хората.

Искат ни информация в 18:30 часа, когато още не са се събрали всички хора. Няколко пъти се опитахме да кажем, че около фонтана на Президентството и по малките улички има още много хора, които очевидно ще се включат в шествието, разказа той. Отговорът на началника му бил: "Въпросът е колко души има на площада".

Полицаят, чието име, ще запазим, за да не му навредим, обясни и метода, по който се броят хората. "Знаем ширината на площада. Мерим докъде е краят на протеста. Изчисляваме площта в квадратни метри. После умножаваме по две, защото на един квадратен метър се събират двама души."

По тази логика на протест никога не може да има повече от 8 000 души. Размерът на Ларгото е около 4 000 квадратни метра, а хората извън него не влизат в сметките.

По време на протестите най-голям брой хора се събира, малко преди шествието да стигне Орлов мост. Вчера OFFNews постави  камера на подлеза на Ректората, за да се види големината на протеста. Въпреки че вчерашния протест бе един от по-малките, шествието вървя 32 минути по широкия 6 платна бул. "Цар Освободител".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!