Полицаи от Румъния, Полша и Чехия пазят границата ни с Турция

OFFNews 18 октомври 2013 в 08:40 3132 8

Границата между България и Турция. Снимка: МВР
Границата между България и Турция. Снимка: МВР

Мобилни екипи от Румъния, Полша и Чехия патрулират в района на елховските села Голям дервент и Вълча поляна по българо-турската граница, откъдето в момента преминава основният поток нелегални имигранти.

Според жители на пограничните села, бежанският поток няма да спре дори и с издигане на 3-метрова телена ограда по протежение на браздата.

Европейската служба за подкрепа на търсещите убежище (EASO) и България подписаха оперативен план, който предвижда подкрепа за България до септември 2014 г. в справянето с притока на бежанци. Помощта ще се изрази в области като идентифициране и предварителна регистрация на смесените миграционни потоци, регистрация на търсещите убежище, насочване на непридружени непълнолетни лица и уязвими лица към съответната процедура за предоставяне на убежище, предоставяне на експерти по усвояването на спешна финансова помощ от България по фондове на ЕС и др.

Вчера от БСП поискаха президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за кризата с бежанците. От ляво призоваха също на извънредното заседание на кабинета в понеделник за бежанската вълна да присъстват и представители на Националното сдружение на общините. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!