Почват коледните пости

Елена Несторова 13 ноември 2012 в 11:40 2889 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Започват Коледните пости, познати още като Коледни заговезни. 

Според църковния канон началото на постния период в менюто на християните стартира 40 дни преди Рождество Христово - 25 декември. 

Тазгодишните пости се падат да започнат на 15 ноември (четвъртък), а ден преди това - на 14 ноември (сряда), вярващите ще имат право за последно да консумират месо. Според християнската религия обаче сряда е ден за пост за всеки вярващ, затова началото на Коледния пост на практика започва от днес.

Ето и ключовите дати на Коледните пости през 2012 година:

15 ноември –  22 ноември: постът е растителна храна с олио. Изключение прави 21 ноември – Въведение Богородично, когато се празнува Денят на християнското семейство. Тогава може да се яде риба.
23 ноември –  29 ноември: разрешена е риба.
30 ноември – 6 декември (Никулден) се разрешава риба.
7 декември – 13 декември се разрешава риба.
14 декември – 19 декември се разрешава риба.
20 декември (Игнажден): От тази дата започва Предпразненство на Рождество Христово. До 24 декември (Бъдни вечер) трябва да се консумира само растителна храна с олио.
25 декември (Рождество Христово)- тогава се блажи, дори и да е сряда или петък.

Забранени през целите пости са също алкохолът, половите контакти, венчавки и непристойното поведение.

Според християнството въздържането от всички тези храни и действия е начин за  духовно и физическо пречистване и цели  по-усърдно общува на човек с Бога. В тези дни не трябва да се наранява ближния не само с думи или действия, но и с лоши мисли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!