Пловдивски съд осъди полицаи за побой над студент

Юлиан Христов 27 февруари 2012 в 16:32 2324 0

Българин осъди държавата в Страсбург
Българин осъди държавата в Страсбург

Районният съд в Пловдив осъди четирима пловдивски полицаи, обвинени за побой над студент преди две години.

Добрин Дренски от „Криминална полиция“ при ІІ РУП на Областната дирекция на МВР в Пловдив получи три години затвор условно с петгодишен ипитателен срок за това, че при изпълнение на служебните си задължения е причинил е разкъсал лявото тъпанче на студента Сефан Бофиров.

Тримата колеги на Дренски от същото поделение на полицията в града - Павел Тютюков, Димитър Самаров и Лъчезар Мазманянов, бяха осъдени на по две години и шест месеца затвор с четири години изпитателен срок.

Инцидентът е от 6 ноември 2010 година, когато студентът Стефан Бофиров е обвинен от двама гости на пловдивския хотел "Новиз", в който работи като рецепционист, че е откраднал от стаята им малко над 1000 лева. Младежът е отведен за разпит, при който е употребена сила от страна на полицейските служители, за да го накарат да признае, че е извършил престъплението. Според свидетелските показания и събраните по случая факти, на 5 ноември 2010 година Бофиров е посрещнал двама клиенти на хотела. След като първоначално харесали стаята, гостите слезли на рецепцията на хотела и предплатили на студента за две нощувки. Малко по-късно същата нощ клиентите приели в стаята си две момичета. Мъжете поискали от рецепциониста да им купи някои продукти от близкия магазин, след което му платили за това. На следващата сутрин той бил обвинен, че от стаята на гостите е откраднал 1060 лв. от панталон, оставен на закачалка в коридора в стаята. На мястото на инцидента дошла полиция. Полицай Дренски директно казал на младежа в личен разговор, че е загазил, след което го откарал в районното управление и му предложил да признае вина и да върне парите, за да се приключи със случая. Именно тогава на Бофиров е нанесен побой. Колегите на полицая - Тютюков, Мазманянов и Самаров също се включили в опитите да „убедят“ Бофиров да признае вината си, като той многократно бил удрян и принуждаван да направи признание. Според издаденото медицинско свидетелство от младежът е бил със спукано тъпанче и премазани длани, по които е бит с палка. Районният съд днес прие, че полицаите наистина са нанесли побой на младежа, за да го накарат насила да признае, че е извършил кражбата. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд в Пловдив.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови